Monday, October 31, 2016

Sweet Pumpkin Recipes

Det är Halloween och pumpatider. Därför vill jag tipsa er om godsaker med pumpa. Jag har även flera maträtter med pumpa på bloggen, du kan använda sökfunktionen på höger sida eller etiketten pumpa lite längre ner på bloggen för att hitta dessa recept. 

It's Halloween and pumpkin times. Therefore, I want to give you tips on goodies with pumpkin. I also have several food dishes with pumpkin on the blog, you can use the search function on the right side or label pumpkin a little further down the blog to find these recipes.








Sunday, October 30, 2016

Vegan Spinach Pancakes

Spenatplättar är gott, men något jag gör väldigt sällan. När jag såg att Elina hade gjord vegan spenatplättar var jag inte sen att testa dem. De blev mycket goda och till serverade jag hemmagjord lingonsylt med lingon jag fått från Finland. Riven morot är också gott att ha till. 

Spinach pancakes are good, but something I do very seldom. When I saw that Elina had made vegan spinach pancakes, I was eager to try them. They became very good and I served homemade lingonberry jam with them, with lingonberries I received from Finland. Grated carrots can also be served with the pancakes.



Spenatplättar
ca 9 st à 12 cm

150 g fryst spenat
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/4-0,5 tsk salt
4,5 dl mandelmjölk 
2 tsk olivolja + olja till stekning
lingonsylt till servering 

Låt spenaten tina. Blanda sedan i mjöl, havregryn, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk och olja. Blanda väl. Låt smeten stå i ca 15 minuter. Värm en stekpanna och tillsätt olja. Häll smet i den varma stekpannan och stek plättar. Servera med lingonsylt.



Spinach Pancakes
about 9 pcs à 12 cm

150 g frozen spinach
2.5 dl flour
1 dl oats
1 tsp baking powder
1/4-0.5 tsp salt
4.5 dl almond milk
2 tsp olive oil + oil for frying
lingonberry jam for serving

Let the spinach thaw. Then mix in the flour, oats, baking powder and salt. Add milk and oil. Mix well. Leave to stand for about 15 minutes. Heat a frying pan and add oil. Pour the batter into the hot pan and fry the pancakes. Serve with lingonberry jam.


Saturday, October 29, 2016

Green Smoothie Bowl

En grön smoothie med olika superfoods i. Jag är väldigt förtjust i produkterna från Love Arctic och framförallt är blandningen på malda linfrön och havtorn min favorit. Den har en syrligt, god smak och är full av vitaminer, fibrer, protein, magnesium och omega-3. Det här är en riktig hälsoboost smoothie.

A green smoothie with various superfoods. I'm very fond of the products from Love Arctic and especially the mixture of ground flax seeds and sea buckthorn is my favorite. It has a tart, good taste and is full of vitamins, fiber, protein, magnesium, and omega-3. This is a real health boost smoothie.


Green Smoothie Bowl

3 cubes frozen spinach
1 handful of kale
1 frozen banana
0.5 dl frozen lingonberries
1 tbsp Fitnessguru hemp-vanilla protein powder
1 tbsp Love Arctic ground flaxseed & sea buckthorn
1 tsp Holistic.se blueberry powder
almond milk

topping
mango
lingonberries
blueberries
coconut flakes
Love Arctic ground flaxseed & sea buckthorn

Mix all the ingredients in a blender and add as much milk as needed. Pour into a bowl and top with your favourite things.



Grön Smoothieskål

3 kuber fryst spenat
1 handfull grönkål
1 fryst banan
0,5 dl frysta lingon
1 tbsp Fitnessguru hampa-vanilj proteinpulver
1 msk Love Arctic malda linfrön och havtorn
1 tsk Holistic.se blåbärspulver
mandelmjölk

topping
mango
lingon
blåbär
kokosflingor 
Love Arctic malda linfrön och havtorn

Blanda alla ingredienser i en mixer och häll i så mycket mjölk som behövs. Häll i en skål och toppa med din favoriter.

Friday, October 28, 2016

Butternut Squash with Coconut oil and Cinnamon

När jag senast ugnsrostade butternut pumpa hade jag flera i ugnen samtidigt. Av en gjorde jag ett mos, som jag saltade och vid servering toppade med kokosolja och kanel. Kokosolja är så gott tillsammans med butternut pumpa och jag gillar även att ha kokosolja med sötpotatis. Har du inte testat så rekommenderar jag dig att göra det. 

When I last roasted butternut squash I had several in the oven at the same time. Of one I made a mash, which I salted and when serving it I topped it with coconut oil and cinnamon. Coconut oil is so good with butternut squash and I also like to add coconut oil to my sweet potatoes. If you have not tried that combo, I recommend you to do it.

Thursday, October 27, 2016

Rice pudding

Jag har varit sugen på risgrynsgröt en tid, så nu var det dags att laga det. Risgrynsgröt förknippas ofta med julen, men jag tycker att man kan äta gröten när som helst på året. Men ofta blir det att man lagar den ändå vid jul. Jag kom ihåg att jag sett hos Sara om risgrynsgröt som bara kokas upp och sedan får stå och dra sig i några timmar. Energisparande och man måste inte stå och röra runt i gröten hela tiden. Mycket lyckat och enkelt. 

I have been craving rice pudding for a while, so now it was time to make it. Rice pudding is often associated with Christmas, but I think you can eat it at any time of the year. But often you only make it at Christmas. I remember that I had seen a recipe on Sara's blog about rice pudding that you only boil up and then let sit for a few hours. It's energy saving and one must not stir in the pudding at all times. Very delicious and easy.



Risgrynsgröt 
4-6 portioner

2,5 dl grötris
5 dl vatten
1 nypa salt
1 msk smör / margarin
8-10 dl mandelmjölk eller annan mjölk

Lägg grötris, vatten och salt i en stor kastrull och koka i 10 min. Tillsätt smör och 8 dl mjölk och låt koka upp. Ta kastrullen bort från värmen och ställ åt sidan och låt svälla i 6-8 timmar, t.ex. över natten. Efter 6-8 h rör om i gröten och värm gröten innan servering. Tillsätt mera mjölk vid behov.



Rice pudding
4-6 portions

2.5 dl porridge rice
5 dl water
1 pinch of salt
1 tbsp butter / margarine
8-10 dl almond milk or milk of choice

Add porridge rice, water and salt in a large saucepan and cook for 10 minutes. Add the butter and 8 dl milk and bring to boil. Remove the saucepan from the heat and set aside and leave to swell for 6-8 hours, for example, overnight. After 6-8 h stir the porridge and heat the porridge before serving. Add more milk if needed.

Wednesday, October 26, 2016

Curry Quorn Sauce

En krämig och god sås som passar bra att servera med pasta, men även med ris eller quinoa. Har man ont om tid så är det här en maträtt som blir klar snabbt. Såsen blir klar medan pastan kokar. 

A creamy and delicious sauce that is goes well with pasta, but also with rice or quinoa. If you are short of time, this is a dish that will be ready quickly. The sauce will be ready while the pasta is cooking.


Curry Quorn Sauce

1 small red onion, chopped
1 small red bell pepper, chopped
200 g diced quorn
1 tsp red curry paste 
150 g boursin cuisine garlic & herbs
4 frozen spinach cubes

Heat a skillet with coconut oil and add the onion and bell pepper. Fry for 2 minutes. Add the quorn and curry paste, and fry for another couple of minutes. Add the boursin and spinach and cook until the spinach is melted. Season to taste.



Curry Quornsås

1 liten röd lök, hackad
1 liten röd paprika, hackad
200 g tärnad quorn
1 tsk röd currypasta 
150 g boursin cuisine vitlök och örter
4 frysta spenatkuber

Hetta upp en stekpanna med kokosolja och tillsätt löken och paprika. Stek i 2 minuter. Tillsätt quorn och curry pasta, och stek i ytterligare ett par minuter. Tillsätt boursin och spenat och koka tills spenaten har smält. Smaka av och krydda vid behov.

Tuesday, October 25, 2016

Butternut Squash Risotto

Risotto är en riktig comfort food och är en passande maträtt på hösten då man helst äter mättande och värmande rätter. Jag blandade i ugnsrostad butternutpumpa och persilja. Gott! Har du tips på en god risotto? Om jag någon gång får risotto över, brukar jag laga biffar av dem och de är också väldigt goda. 

Risotto is a real comfort food and is a suitable dish in the fall when you crave hearty and warming dishes. I added roasted butternut squash and parsley. Good! Do you have tips on yummy risotto? If I have left-over risotto I usually make patties.



Butternutpumpa Risotto
2 portioner

1 liten röd lök
1 vitlöksklyfta 
0,5 msk kokosolja
2 dl risottoris 
8 dl grönsaksbuljong 
0,5 butternut pumpa, jag hade ugnsrostad
1 msk smör
0,5 dl parmesanost, riven
salt, efter smak
peppar, efter smak
persilja

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem i kokosolja i en tjockbottnad kastrull eller en stor stekpanna. Tillsätt riset och låt det fräsa en stund. Häll på av den heta buljongen, en deciliter i taget allt eftersom vätskan kokar in i riset. Det här tar ca 20-30min. Låt inte all vätska koka in. När risotton nästan är klar, blanda i butternut squash, smör och ost. Smaka av och salta och peppra. Den färdiga risotton ska vara krämig. Servera genast!



Butternut Squash Risotto
serves 2

1 small red onion, chopped finely 
1 garlic clove, chopped finely  
0.5 tbsp coconut oil
2 dl risotto rice
8 dl vegetable broth
0.5 butternut squash, I used oven roasted 
1 tbsp butter
0.5 dl parmesan cheese, grated
salt, to taste
pepper, to taste
parsley

Heat coconut oil in saucepan or in a large skillet. Add onion and garlic, cook for 2 minutes, then add the rice. When the rice has taken on a pale, golden color, pour in  1 dl broth to the rice, and stir until the broth is absorbed. Continue adding broth 1 dl at a time, stirring continuously, until the liquid is absorbed and the rice is al dente, about 20-30 minutes. Add butternut squash, butter, cheese, salt and pepper. Serve immediately!

Monday, October 24, 2016

Banana Oatmeal

Jag vet att det är många som gillar smaken av varm banan, men också de som inte gillar det alls. Jag tycker om varm banan och första gången jag åt varm banan var när jag var barn och min pappa lagade en sås och tillsatte banan. Mycket gott! Banan passar bra att ha i gröt och gillar man inte varm banan, kan man istället toppa gröten med banan för att ändå få banansmaken. Jag toppade min gröt med skivad banan, kiwi, torkade blåbär och med en blandning av malda linfrön & havtorn. De torkade blåbären och den malda linfrö-havtornsblandningen är från ett finskt märke, Love Arctic och ingredienserna de använder är från Finland. Extra speciellt för mig då jag själv är från Finland. Jag gillade dessa produkter och havtorn ger en syrligt god smak och så får man ju i sig vitaminer  fibrer och omega-3.

I know there are many people who like the taste of warm banana, but also those who do not like it at all. I like warm banana and the first time I ate warm banana was when I was a kid and my dad cooked a sauce and added banana. Very good! The banan is well suited to have in porridge and if you do not like warm banana, you can instead garnish the porridge with slices of banana to still get the banana flavor. I topped my porridge with sliced banana, kiwi, dried blueberries, and with a mixture of ground flax seeds and sea buckthorn. The dried blueberries and ground flaxseed-buckthorn mixture is from a Finnish brand, Love Arctic and the ingredients they use are from Finland. Extra special for me since I am from Finland. I liked these products and buckthorn provides a tart taste and you get vitamins in and fiber and omega-3.


Banangröt

1 1/4 dl havregryn
0,5 banan, mosad
2,5 dl mandelmjölk
nypa salt

topping
0,5 skivad banan
kiwi
Love Arctic torkade osötade blåbär
Love Arctic rostade, malda linfrön & havtorn

Lägg havregryn, mosad banan, mandelmjölk och salt i en kastrull och koka tills gröten är färdig, ca 10 minuter. Toppa med skivad banan, kiwi, blåbär och linfrö-havtornsblandning.



Banana Oatmeal

1 1/4 dl rolled oats
0.5 banana, mashed
2,5 dl almond milk
pinch of salt

topping
0.5 sliced banana
kiwi
Love Arctic unsweetened dried bilberries
Love Arctic roasted ground milled flaxseed & sea buckthorn

Add oatmeal, mashed banana, almond milk and salt in a saucepan and cook until the porridge is ready, about 10 minutes. Top with sliced banana, kiwi, blueberries and flaxseed-buckthorn mixture.


Sunday, October 23, 2016

Warm Ricotta Pears

En varm efterrätt såhär på hösten är gott och varma päron är toppen, likaså äpplen. Jag gjorde en fyllning av ricotta, sötningsmedel och kanel och det blev mycket lyckat och gott. En kopp rykande nybryggt kaffe till det och du har den perfekta kaffestunden. 

A warm dessert like this in the fall is delicious and warm pears are great, as are apples. I made a filling of ricotta, sweetener and cinnamon and it turned out very successful and good. A steaming cup of freshly brewed coffee to it and you have the perfect coffee moment.


Warm Ricotta Pears

ripe pears
ricotta
fiber syrup gold
cinnamon

pecan nuts

Cut the pears in half lengthwise. Scoop out the seeds to make a hole for the filling. Stir ricotta, sweetener and cinnamon in a bowl. Fill each pear halve with 2 generous tsp of filling. Bake in 175 C for about 20 minutes or until the pears are soft. Top with chopped pecan nuts and syrup before serving. 


Varma Ricotta-Päron

mogna päron
ricotta
fibersirap gold
kanel

pekannötter 

Skär päronen på längden. Med en sked ta bort fröna för att göra ett hål för fyllningen. Blanda ricotta, sötningsmedel och kanel i en skål. Fyll varje päronhalva med två generösa tsk fyllning. Baka i 175 C i ca 20 minuter eller tills päronen är mjuka. Toppa med hackade pekannötter och sirap innan servering.

Saturday, October 22, 2016

Carrot Puree Soup

Tänk att en soppa kan bli så god på så få ingredienser. Jag är väldigt förtjust i sweet & smoky kryddblandningen från Nude Spice och den passade perfekt ihop med morötter och jordnötssmör. 

En mysig och värmande soppa att njuta av i höstrusket. Soppan är mitt bidrag till månadens gröna. Värd för denna månad är Annelie

Imagine that a soup can be so good with only a few ingredients. I'm very fond of the sweet & smoky spice blend from Nude Spice and it goes perfectly with carrots and peanut butter.

A cozy and warm soup for chilly Autumn days . The soup is my contribution to this month's green. The host for this month is Annelie.


Morotspurésoppa
3 portioner

600 g morötter, skalade och skivade
1 röd lök, hackad
0,5 buljongtärning
vatten
1 dl kokosmjölk
1 msk jordnötssmör
1 tsk Nude Spice sweet & smoky kryddblandning

Lägg morötterna i en kastrull tillsammans med lök och buljongtärning. Häll på vatten så att det just täcker morötterna. Låt koka tills morötterna är mjuka. Häll bort lite av kokvattnet och mixa soppan med en stavmixer. Blanda i jordnötssmör, kokosmjölk och kryddblandning och mixa tills soppan är slät. Servera.


Carrot Puree Soup
3 portions

600 g carrots, peeled and sliced
1 red onion, chopped
0.5 stock cube
water
1 dl coconut milk
1 tbsp peanut butter
1 tsp Nude Spice sweet & smoky 

Put the carrots in a saucepan with the onion and stock cube. Pour in water to just cover the carrots. Let cook until the carrots are soft. Pour out a little of the cooking water and blend the soup with a hand blender. Stir in peanut butter, coconut milk and spice and mix until the soup is smooth. Serve.

Friday, October 21, 2016

Ricotta stuffed Butternut Squash

Butternutpumpa fylld med en krämig fyllning på ricotta och parmesan är en god middag. Äts med fördel med en god sallad vid sidan om eller med vegetariska biffar. Jag har många recept på vegetariska biffar, använd sökfunktionen på höger sida eller gå till etiketten biffar som också finns på bloggens högra sida. 

Butternut squash filled with a creamy filling of ricotta and parmesan is a good dinner. Eaten with a good salad on the side or with vegetarian patties. I have lots of recipes for vegetarian patties, use the search function on the right side or go to labels also on the right side of the blog.



Ricotta stuffed Butternut Squash

1 butternut squash, halved lengthwise and seeds removed
250 g ricotta
1 dl parmesan cheese, grated
1/4-0.5 tsp garlic powder
0.5 tsp Nude spice sweet & smoky

Place the halved butternut squash cut side down on a baking sheet lined with parchment paper. Bake in 200 C oven for 20-30 minutes until soft. Remove the squash from the oven, lower the temperature to 175 degrees, and let the squash cool slightly. Using a spoon, scoop the flesh out and leave a 1 cm border around the squash halves so they will hold their shape.

In a bowl mash the squash flesh with ricotta, parmesan and spices. Spoon the mixture back into the butternut squash and top with grated cheese. Bake for another 15 minutes.



Ricottafylld Butternutpumpa

1 butternutpumpa, halverad på längden och frön avlägsnade
250 g ricotta
1 dl parmesanost, riven
1/4-0,5 tsk vitlökspulver 
0,5 tsk Nude spice sweet & smoky

Placera butternut pumpa med skärsidan nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i 200 graders ugn i 20-30 minuter tills de är mjuka. Avlägsna pumpan ur ugnen, sänk ugnstemperaturen till 175 grader och låt squashen svalna något. Med hjälp av en sked, skopa ut köttet och lämna en 1 cm kant runt pumpahalvorna så att de kommer att hålla sin form.

I en skål mosa pumpaköttet med ricotta, parmesan och kryddor. Fyll butternut pumpan med blandningen och toppa med riven ost. Baka i ytterligare 15 minuter.


Thursday, October 20, 2016

Melanzane a la Chèvre

Jag tycker jättemycket och Melanzane a la Parmigiana, vilket är en auberginegratäng med tomatsås och parmesanost. Jag gör den ganska ofta hemma och nu tänkte jag att jag kunde prova ha i getost istället för parmesan och det blev mycket gott så också. Jag använde mig av goudaost och chèvre.  Ibland är det roligt med variation. 

I like Melanzane a la Parmigiana a lot, which is an eggplant gratin with tomato sauce and parmesan cheese. I do it quite often at home, and this time I used goat cheese instead of Parmesan and it was very good like this as well. I used both gouda cheese and chèvre. Sometimes it's fun with variety.