Mazarinbakelse har alltid varit en favorit och jag minns dem man köpte i matbutiken med rosa glasyr på och minns jag rätt så hade de också sylt inuti. Kanske de finns ännu att köpa? Denna mazarin är bakad i en stor bakform, men vill man kan man förstås baka dem i mindre formar. Mina mazarinrutor är toppade med bär. Gott, gott, gott :)

Mazarin pastry has always been a favorite and I remember the ones you bought in the grocery store with pink icing on them and if I remember correctly they also had jam inside. Maybe they are still available for purchase? This mazarin is baked in a large baking tin, but if you want, you can of course bake them in smaller tins. My mazarin squares are topped with berries. Good, good, good :)


Mazarinrutor med Bär


Mördeg:

70 g smör

0,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

en nypa salt

1 äggula

2 dl mjöl


Fyllning:

100 g mandelmassa, riven

40 g smör, rumstempererat

1 stort ägg

bär, strö över kakan


Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen. Tryck ut degen i en form ca 20 cm x 20 cm. Förgrädda mördegen i 175 C grader ca 5-7 minuter. 

För fyllningen mixa ihop alla ingredienser till en smidig blandning. Häll fyllningen på den förgräddade botten och fördela jämnt över kakan. Toppa sist med bär. Grädda i ytterligare ca. 20 minuter.



Mazarin Squares with Berries


Shortcrust pastry:

70 g butter

0.5 dl sugar

1 tsp vanilla sugar

a pinch of salt

1 egg yolk

2 dl flour


Filling:

100 g almond paste, grated

40 g butter, room temperature

1 large egg

berries, sprinkle over the cake


Work together all the ingredients for the shortcrust. Press the crumbs into a baking dish approx. 20 cm x 20 cm. Pre-bake the shortcrust pastry at 175 degrees C for about 5-7 minutes. For the filling, mix all the ingredients together into a smooth mixture. Take out the pre-baked base. Pour on the filling and spread evenly over the cake. Top with berries. Bake for another 20 minutes.