Nu är det äppeltider och då bakar vi äppelkakor :) Eller hur? Denna saftiga kaka är så god och äpple tillsammans med kanel och kardemumma är så gott. Servera kakan gärna ljummen med vaniljglass.
Now it's apple season and that's when we bake apple cakes :) This moist cake is so delicious and apple along with cinnamon and cardamom is so delicious. Serve the cake lukewarm with vanilla ice cream.
Äppel-Kanelsockerkaka
Kaka:
35 g smör, smält
1 dl mjölk
0,5 tsk malen kardemumma
1 litet ägg
0,5 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 litet äpple, rivet
Fyllning:
30g smör, smält
2 msk farinsocker
0,5 msk vetemjöl
1 tsk kanel
Smält smöret och tillsätt mjölken och kardemumman, ställ åt sidan. Blanda ägg och socker fluffigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, salt och smörblandningen. Blanda till en slät smet. Blanda sedan i det rivna äpplet. Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper.
För fyllningen smält smöret och blanda i resterande ingredienser. Klicka fyllningen över kakan. Med spetsen av en kniv vänd runt och blanda lätt. Grädda kakan i ca. 20 minuter.
Apple Cake with Cinnamon Swirl
Cake:
35 g butter, melted
1 dl of milk
0.5 tsp ground cardamom
1 small egg
0.5 dl granulated sugar
2 1/4 dl wheat flour
1 tsp baking powder
a pinch of salt
1 small apple, grated
Filling:
30g butter, melted
2 tbsp brown sugar
0.5 tbsp wheat flour
1 tsp cinnamon
Melt the butter and add the milk and cardamom, set aside. Mix eggs and sugar fluffy. Add wheat flour, baking powder, salt and butter mixture. Mix to a smooth batter. Then mix in the grated apple. Pour the batter into a baking tin lined with parchment paper.
For the filling, melt the butter and mix in the remaining ingredients. Dollop the filling over the cake. With the tip of a knife turn around and mix lightly. Bake the cake for approx. 20 minutes.
2 Comments
Äpple, kanel och kardemumma. Mmmmm, mums!
ReplyDeleteJa, verkligen mums :)
Delete