Nu är det äppeltider och dÃ¥ bakar vi äppelkakor :) Eller hur? Denna saftiga kaka är sÃ¥ god och äpple tillsammans med kanel och kardemumma är sÃ¥ gott. Servera kakan gärna ljummen med vaniljglass. 

Now it's apple season and that's when we bake apple cakes :) This moist cake is so delicious and apple along with cinnamon and cardamom is so delicious. Serve the cake lukewarm with vanilla ice cream.

Äppel-Kanelsockerkaka


Kaka:

35 g smör, smält

1 dl mjölk

0,5 tsk malen kardemumma 

1 litet ägg

0,5 dl strösocker

2 1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

1 litet äpple, rivet


Fyllning:

30g smör, smält

2 msk farinsocker 

0,5 msk vetemjöl

1 tsk kanel


Smält smöret och tillsätt mjölken och kardemumman, ställ Ã¥t sidan. Blanda ägg och socker fluffigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, salt och smörblandningen. Blanda till en slät smet. Blanda sedan i det rivna äpplet. Häll smeten i en bakform klädd med bakplÃ¥tspapper. 

För fyllningen smält smöret och blanda i resterande ingredienser. Klicka fyllningen över kakan. Med spetsen av en kniv vänd runt och blanda lätt. Grädda kakan i ca. 20 minuter. 



Apple Cake with Cinnamon Swirl


Cake:

35 g butter, melted

1 dl of milk

0.5 tsp ground cardamom

1 small egg

0.5 dl granulated sugar

2 1/4 dl wheat flour

1 tsp baking powder

a pinch of salt

1 small apple, grated


Filling:

30g butter, melted

2 tbsp brown sugar

0.5 tbsp wheat flour

1 tsp cinnamon


Melt the butter and add the milk and cardamom, set aside. Mix eggs and sugar fluffy. Add wheat flour, baking powder, salt and butter mixture. Mix to a smooth batter. Then mix in the grated apple. Pour the batter into a baking tin lined with parchment paper.

For the filling, melt the butter and mix in the remaining ingredients. Dollop the filling over the cake. With the tip of a knife turn around and mix lightly. Bake the cake for approx. 20 minutes.