Dessa "kex" är bakade med surdeg, men det går lika bra att baka utan, här har jag det receptet. Dessa är så goda och de smälter i munnen. Och att rosta dem gör dem speciellt goda. Man kan äta dem som sådana eller med smör på. 

These biscuits are baked with sourdough, but it is just as easy to bake without, here I have that recipe. These are so good and they melt in your mouth. And toasting them makes them especially good. You can eat them as such or topped with butter.


Sourdough Buttermilk Biscuits

6 pcs 


2.5 dl wheat flour

1.5 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

0.5 tsp salt

55 g butter, cold

20 g unfed sourdough starter

3/4 dl buttermilk, cold

milk, for brushing


melted butter

salt flakes


In a bowl, stir together flour, baking powder, baking soda and salt. Add the butter into the dry ingredients and stir until you have a crumbs form. Add the sourdough starter and buttermilk and gently knead the dough. Pat the dough into a 2.5 cm thick rectangle. Fold the dough in half and then pat it back down to 2.5 cm. Repeat the fold once more, patting the dough back into a rectangle about 2.5cm in thickness. Wrap the dough in plastic wrap and chill for 20 minutes. Heat the oven to 200 ° C. Unwrap the dough and use a cookie cutter or a knife to cut the dough into six pieces. Place the biscuits on a baking sheet lined with parchment paper. Brush them with milk Bake for approx. 15 minutes, until the tops are golden brown. Remove the biscuits from the oven, brush them with melted butter, and sprinkle with salt.



Kärnmjölks “Kex” med Surdeg

6 st


2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

55 g smör, kallt

20 g omatad surdegsgrund

3/4 dl kärnmjölk, kallt

mjölk, till pensling


smält smör

flingsalt


Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt smöret i de torra ingredienserna och blanda till en smulig deg. Tillsätt surdegen och kärnmjölken och knåda försiktigt degen. Klappa degen till en 2,5 cm tjock rektangel. Vik degen på mitten och klappa sedan ner den till 2,5 cm. Upprepa vikningen en gång till och klappa tillbaka degen till en rektangel med en tjocklek på cirka 2,5 cm. Lägg degen i plastfolie och kyl i 20 minuter. Värm ugnen till 200 ° C. Med en kexmått eller en kniv dela degen i sex bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk. Baka i ca. 15 minuter tills de är gyllenbruna. Ta bort dem från ugnen, pensla dem med smält smör och strö över salt.