Jag bakar sällan med lönnsirap, men den är ju god och har en god nötig smak. Och denna kaka blev så god med sirapen tillsammans med pekanötssmulet. Mums, mums :)

I rarely bake with maple syrup, but it's delicious and has a nice nutty flavor. And this cake was so good with the syrup along with the pecan crumble. Yum, yum :)

Maple Pecan Coffee Cake


For the Cake

55 g butter

0.5 dl light brown sugar

1 egg

2 tbsp creme fraiche

2 tbsp maple syrup

2 tbsp milk

0.5 tsp vanilla

1 3/4 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumbs

25 g butter, cold

2 tbsp light brown sugar

0.5 dl flour

pinch of salt

0.5 dl chopped pecans


Line a baking pan, 20 cm x 15 cm with parchment paper. 

Stir together butter and sugar. Add the egg and stir well. Then stir in creme fraiche,  maple syrup, milk and vanilla. Add the flour, baking powder, and salt. Stir only until combined.

Combine butter, sugar, flour, salt, and pecans in a bowl. Spread the batter into the baking pan. Top with the streusel. Bake at 175 C for about 20 minutes.



Lönnsirap Pekansmulkaka


55 g smör

0,5 dl ljust farinsocker

1 ägg

2 msk creme fraiche

2 msk lönnsirap

2 msk mjölk

0,5 tsk vanilj

1 3/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Smul

25 g smör, kallt

2 msk ljust farinsocker

0,5 dl mjöl

en nypa salt

0,5 dl hackade pekannötter


Klä en ugnsform, 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Rör sedan ner creme fraiche, lönnsirap, mjölk och vanilj. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör bara tills det blandas. Blanda smör, socker, mjöl, salt och pekannötter i en skål. Häll smeten i bakformen. Toppa med smulet. Grädda i 175 grader i ca. 20 minuter.