Blodapelsiner är i säsong och är så goda. Vissa lite syrligare än andra, men ändå så fräscha att äta. Jag har också bakat muffins med blodapelsin. Frsächa citrusmuffins med en krämig citrustopping. Ha en fin dag!

Blood oranges are in season and are so delicious. Some a little tarter than others, but still so fresh to eat. I also baked muffins with blood oranges. Fresh citrus muffins with a creamy citrus topping. Have a nice day!



Blood Orange Cream Cheese Muffins

4 pcs


60 g butter, melted and cooled

1 dl light brown sugar

1 small egg

1.5 tbsp blood orange juice 

0.5 blood orange, zest

1.5 dl plain flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt


Topping

75 g cream cheese

0.5 dl powdered sugar

0.5 tsp potato starch

0.5 tbsp blood orange juice 

0.5 blood orange, zest


Preheat oven to 175° C. Line the bottom and sides of a baking pan (20 cm x 15 cm) with parchment paper. Stir the butter and sugar in a bowl. Add the egg and stir well. Add lemon juice, lemon zest, flour, baking powder and salt. Gently fold to make a thick batter. Spread batter evenly into the baking pan.


Topping: Stir together all the ingredients for the topping until smooth. Pour the topping onto the muffin batter. Bake for 20 minutes or until the edges are golden brown.



Blodapelsin Färskostmuffins

4 st


60 g smör, smält

1 dl ljust farinsocker

1 litet ägg

1,5 msk blodapelsinsaft

0,5 blodapelsin, skal

1,5 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt


Topping

75 g färskost

0,5 dl florsocker

0,5 tsk potatismjöl

0,5 msk blodapelsinsaft

0,5 blodapelsin, skal


Värm ugnen till 175° C. Blanda smör och socker i en skål. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt apelsinsaft, apelsinskal, mjöl, bakpulver och salt. Blanda till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformar.


Topping: Rör ihop alla ingredienser till en slät blandning. Fördela toppingen på muffinssmeten. Grädda i 20 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna.