För någon vecka sedan gjorde jag sacherbakelse och nu har jag bakat en kaka. I denna version vispar man äggvitorna till ett skum, vilket gör att kakan blir fluffigare. Men både bakelsen och kakan är väldigt goda, så baka den du känner för :) Ha en fin dag!

A few weeks ago I made sacher torte  and now I have baked a cake. In this version you whip the egg whites to a foam, which makes the cake more fluffy. But both the individual torte and the cake are very good, so bake the one you feel for :) Have a nice day!


Sacherkaka


50 g smör

50 g mörk choklad, hackad

2 ägg

0,5 dl kokossocker

0,5 dl vetemjöl

3/4 msk potatismjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Fuktning

0,5 dl vatten

1 tsk romextrakt


0,5 dl aprikosmarmelad 


Glasyr

50 g mörk choklad, smält


Smält smör och choklad. Låt svalna. Separera äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med sockret fluffigt. Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke till vitt skum. Blanda ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt i ägg-sockerblandningen. Blanda sedan i äggvitorna  försiktigt till en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd rund form, 14 cm. Grädda kakan i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna. Dela kakan i två halvor. Fukta med romblandningen. Bred på aprikosmarmelad på den ena halvan och lägg på den andra halvan. Smält chokladen och bred på kakan.   



Sacher Cake


50 g butter

50 g dark chocolate, chopped

2 eggs

0.5 dl coconut sugar

0.5 dl wheat flour

3/4 tbsp potato flour

0.5 tsp baking powder

a pinch of salt


Moisture

0.5 dl water

1 tsp rum extract


0.5 dl apricot jam


Glaze

50 g dark chocolate, melted


Melt the butter and chocolate. Let cool. Separate the eggs into whites and yolks. Whisk the egg yolks with the sugar fluffy. Whisk the egg whites in a clean and dry bowl until white foam forms. Mix wheat flour, potato flour, baking powder and salt into the egg-sugar mixture. Then mix in the egg whites gently to a smooth batter. Pour the batter into a baking pan lined with parchment paper, 14 cm. Bake the cake at 175 C degrees for about 20 minutes. Let cool. Divide the cake into two halves. Moisten with the rum mixture. Spread apricot jam on one half and place on the other half. Melt the chocolate and spread on the cake.