Friday, November 30, 2012

Cranberry Marmalade Candy / Tranbärsmarmeladgodis

Marmeladgodis är trevligt att ha på julbordet! Denna gång gjorde jag marmeladgodis på tranbärspuré, men du kan ta det du gillar. Tidigare år har jag gjort glöggmarmelad.

Marmalade candy is nice to have on the Christmas table! This time I made marmalade candy on cranberry puree, but you can use other purees as well. Last year I made mulled wine marmalade candy.



Tranbärsmarmeladgodis

10 g agar-agar
4 dl vatten
400 g socker
1,5 dl tranbärspuré, rumstemp.

Lägg vatten, socker och agar-agar i en kastrull och koka upp. Låt sjuda 10-15 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna 5 minuter. Blanda i tranbärspurén. Häll blandningen i en kantad form eller i silikonformer (som vanligen används till att göra choklapraliner). Ställ kallt för att stelna. När marmeladen stelnat, ta den i rumstemperatur för att torka. Skär i bitar och rulla bitarna i socker om du vill.

Tranbärspuré

5 dl tranbär, färska eller frysta
2-3 dl vatten
2 dl socker

Mät tranbär, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca 15 minuter. Mosa blandningen med en handmixer.



 

Cranberry Marmalade Candy

10 g agar-agar
4 dl water
400 g sugar
1,5 dl cranberry puree, room temp.

Add water, sugar and agar-agar in a saucepan and bring to a boil. Let simmer for 10-15 minutes. Remove from the heat and let cool 5 minutes. Mix in the cranberry puree. Pour the mixture into a lined mold or a silicone form (typically used to make chocolate pralines). Refrigerate to solidify. When the marmalade is set, take it to room temperature to dry. Cut into pieces and roll the pieces in sugar if you want.

Cranberry Puree

5 dl cranberries, fresh or frozen
2-3 dl water
2 dl sugar

Measure the cranberries, water and sugar in a saucepan, bring to a boil and cook for about 15 minutes. Blend the mixture with a hand mixer.

Thursday, November 29, 2012

Chocolate-Gingerbread Dough Cookies

Idag bjuder jag på kex med smak av choklad och pepparkaka. Jag tycker att man blir glad av att bara se på dem, men jag kan lova dig att gladare blir du när du äter dem, för de är mycket goda! 

Today, I'm giving you a cookie recipe with the taste of chocolate and gingerbread. I think these makes you happy just to look at them, but I can promise you that you will be even happier when you eat them, they are very good!


Chocolate-Gingerbread Dough Cookies

150 g butter room temperature
1,5 dl sugar
1 dl brown sugar
1 egg
3 dl flour
0,5 dl cocoa powder
0,5 tsp baking powder
gingerbread dough pieces

Preheat oven to 175 degrees. Place parchment paper on a baking sheet. Beat butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and mix. Mix in the dry ingredients. Roll dough into balls and flatten them slightly. Roll small balls of gingerbread dough and press them into the cookies. Place the cookies on the prepared sheet. Bake in the oven for about 12 minutes.



Choklad-Pepparkaksdegskex

150 g smör rumstemperatur
1,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
pepparkaksdegsbitar

Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa smör och socker tills ljust och fluffigt. Tillsätt ägget och blanda. Blanda i de torra ingredienserna. Rulla degen till bollar och platta dem en aning. Rulla små bollar av pepparkaksdegen och tryck dem i kakorna. Ställ kakorna på den förberedda plåten. Grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Wednesday, November 28, 2012

Broccoli-Potato-Carrot Patties

Att rosta grönsaker ger dem en djupare smak och en god sötma. Dessa biffar innehåller bl.a. rostad broccoli, morot, lök och vitlök och kokad, mosad potatis. Senap tillför en fräsch smak till biffarna. 

Roasting vegetables gives them a deeper flavor and a good sweetness. These patties includes roasted broccoli, carrot, onion and garlic and cooked, mashed potatoes. Mustard adds a fresh flavor to the patties.


Broccoli-Potato-Carrot Patties

2 potatoes, peeled
2 carrots, peeled and diced
3,5 dl broccoli florets
1 onion, chopped
1 clove garlic, minced
olive oil
salt 
black pepper
1-2 tsp Dijon mustard
paprika
basil

Preheat oven to 200 degrees C. Put the carrots, broccoli florets, onion, and garlic on a baking sheet. Sprinkle with olive oil, salt and ground black pepper. Roast for about 30 minutes, until browned and tender. Toss during roasting.

Peel the potatoes and boil until soft. Mash the potatoes.

Place the roasted vegetables in the bowl of a food processor and blend until finely chopped. Add the mashed potatoes, mustard and stir to combine. Taste the mixture and add salt and pepper as necessary.

Set out three small bowls for an assembly line:  one for flour, one for beaten eggs, and one for bread crumbs. Prepare a baking pan by covering it with parchment paper and spray it lightly with baking spray. Form the mixture into patties and place them on the prepared baking sheet.

Bake in 220 degree oven for 10-15 minutes. Flip the patties once during baking.

 


Broccoli-Potatis-Morotsbiffar

2 potatisar, skalade
2 morötter, skalade och skivade
3,5 dl broccolibuketter
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
olivolja
salt
svartpeppar
1-2 tsk dijonsenap
paprika
basilika

Värm ugnen till 200 grader C. Lägg morötter, broccolibuketter, lök och vitlök på en plåt. Ringla över olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ca 30 minuter, tills grönsakerna mjuknat.

Skala potatisen och koka tills den är mjuk. Mosa potatisen.

Lägg de rostade grönsakerna i en matberedare och blanda tills finhackat. Tillsätt potatismos, senap och rör om. Smaka av blandningen och tillsätt salt och peppar om det behövs.

Förbered en bakplåt genom att täcka den med bakplåtspapper och spraya den lätt med matlagningspray.

Forma blandningen till biffar och placera dem på bakplåten. Grädda i 220 graders ugn i 10-15 minuter. Vänd biffarna en gång under gräddningen.