Friday, November 30, 2012

Cranberry Marmalade Candy / Tranbärsmarmeladgodis

Marmeladgodis är trevligt att ha på julbordet! Denna gång gjorde jag marmeladgodis på tranbärspuré, men du kan ta det du gillar. Tidigare år har jag gjort glöggmarmelad.

Marmalade candy is nice to have on the Christmas table! This time I made marmalade candy on cranberry puree, but you can use other purees as well. Last year I made mulled wine marmalade candy.



Tranbärsmarmeladgodis

10 g agar-agar
4 dl vatten
400 g socker
1,5 dl tranbärspuré, rumstemp.

Lägg vatten, socker och agar-agar i en kastrull och koka upp. Låt sjuda 10-15 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna 5 minuter. Blanda i tranbärspurén. Häll blandningen i en kantad form eller i silikonformer (som vanligen används till att göra choklapraliner). Ställ kallt för att stelna. När marmeladen stelnat, ta den i rumstemperatur för att torka. Skär i bitar och rulla bitarna i socker om du vill.

Tranbärspuré

5 dl tranbär, färska eller frysta
2-3 dl vatten
2 dl socker

Mät tranbär, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca 15 minuter. Mosa blandningen med en handmixer.



 

Cranberry Marmalade Candy

10 g agar-agar
4 dl water
400 g sugar
1,5 dl cranberry puree, room temp.

Add water, sugar and agar-agar in a saucepan and bring to a boil. Let simmer for 10-15 minutes. Remove from the heat and let cool 5 minutes. Mix in the cranberry puree. Pour the mixture into a lined mold or a silicone form (typically used to make chocolate pralines). Refrigerate to solidify. When the marmalade is set, take it to room temperature to dry. Cut into pieces and roll the pieces in sugar if you want.

Cranberry Puree

5 dl cranberries, fresh or frozen
2-3 dl water
2 dl sugar

Measure the cranberries, water and sugar in a saucepan, bring to a boil and cook for about 15 minutes. Blend the mixture with a hand mixer.

33 comments:

  1. Suloisia nuo sydämet! Ja marmeladi näyttää ja kuulostaa herkulta.:)

    ReplyDelete
  2. Så fina och vilken härligt röd färg det blev.

    ReplyDelete
  3. Jag måste testa att göra marmeladgodis. Min mamma älskar det. Så snygga dina hjärtan blev dessutom.

    ReplyDelete
  4. Vilken färg så vacker! Jag har aldrig testat något liknande. Roligt inslag bland godiset till jul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sanna! Ja, de här är fina till jul!

      Delete
  5. Segt och gott det ser ut! Och vilka superfina bilder!

    ReplyDelete
  6. Vad duktig du är! Verkligen vackert!:)

    ReplyDelete
  7. Your cranberry bonbons looks spectacular & ooh so wonderfully tasty too!
    I am a big cranberry fan!!! xxx

    ReplyDelete
  8. Åh så vackra godbitar.
    Önskar dig en fin helg, kram

    ReplyDelete
  9. De får jag testa, jag har än så länge bara misslyckats med marmelader... Ser gott ut:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! De här är enkla att laga! Kram

      Delete
  10. Snygga min vän! Jag gillar inte marmeladgodis men dina ser grymma ut och de med glögg låter yummie!

    ReplyDelete
  11. åh tranbär är ju så gott.så fint de blev.har inte sett tranbär frysta,bara torkade.skulle absolut annars testa på dessa..

    ReplyDelete
  12. Gud så fina! De ser så söta ut, får lust att stoppa in en i munnen direkt!

    ReplyDelete
  13. I like the valuable information you provide in your articles.
    I'll bookmark your blog and check again here frequently.
    I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
    Best of luck for the next!

    My web blog: recipe book

    ReplyDelete
  14. Hej, Katarina!
    Tack så jätte mycket för din recept,- det funkade perfekt (fast det var så svårt att hitta agar-agar på Åland,- äntligen har vi hittat en sista påse i en nästa tom låda på hyllan i S-Market,- agar-agar från Singapore!). Smaken är underbar, och inte för söt. Förresten, marmeladen blev fast jätte snabbt,- nästa om en halv-timme i rumstemperatur!
    Hoppas, ni trivs i Amsterdam; bildern är vackra!

    Mvh, A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej A! Vad roligt att höra att ni gillade marmeladen och att ni fick tag på en påse agar-agar.
      Tack, vi trivs mycket bra i Amsterdam!

      Delete