This porridge is childhood for me. My mother made it often to me and my sister and it is so good. I ate my with just a little sugar, while my sister also topped it with milk. Today I also add milk with the porridge, strange how your tastebuds can change with age :) Do not throw away the pulp that is left over after you strained it, for tomorrow you get a recipe with the lingonberry pulp.
Whipped
Lingonberry Porridge
about
4 dl lingonberries (1,5 cups)
8
dl water (3 1/4 cups)
1
dl tagatose or other sweetener (1/2 cup)
1,5
dl semolina (2/3 cups)
a
pinch of salt
Boil
berries and water for 10 minutes. Strain the berries and remove the shells, if
you want a smoother porridge. Add sugar and a pinch of salt and bring to a
boil. Whisk semolina into the boiling juice and cook gently, stirring
occasionally for 10 minutes. Let cool slightly and then beat with electric
mixer until fluffy. Eat warm or cold with milk.
Vispgröt
ca
4 dl lingon
8
dl vatten
1
dl tagatos eller annat sötningsmedel
1,5
dl mannagryn
en
nypa salt
Koka
bär och vatten i 10 minuter. Sila bären och ta bort skalen, om du vill ha en slätare
gröt. Tillsätt socker och en nypa salt och koka upp. Vispa mannagrynen i den
kokande saften och koka försiktigt under omrörning i 10 minuter. Låt svalna
något och sedan vispa med elvisp tills fluffigt. Ät varm eller kall med mjölk.
20 Comments
Åh det är också barndom för mig! Fast jag har för mig att vi kallade det klappgröt..
ReplyDeleteJa, klappgröt heter den visst i Sverige :)
DeleteVilken spännande gröt! Mannagryn används i Ryssland med till gröt!
ReplyDeleteHa en fin söndag!
Kram kram
//Lana
Tack Lana, kram!
DeleteOi, nam. Vispipuuro <3
ReplyDeleteMin mormor brukade göra det av äpplen också.
Av äpplen har jag aldrig smakat, men det låter mycket gott!
DeleteVad spännande det låter! Har bara ätit klassisk mannagrynsgröt så detta vore kanske något att prova? :) Kram
ReplyDeleteTack Ester! Ja, testa gärna, blir annorlunda. Kram
DeleteSå spännande och vilken härlig färg från lingonen! Mannagrynsgröt äts det en del i familjen... maken och barnen tycker om det. Söndagskram!
ReplyDeleteJa, färgen blev så fin. Ja, mannagrynsgröt är gott. Kram till dig!
DeleteVi åt också liknande som barn, fast med blåbär. Mina barn äter gröten utan mjölk. Får se hur det blir när de blir äldre.
ReplyDeleteSäkert gott med blåbär också.
DeleteVispgröt är så gott och någonting som jag också minns från barndomen.Här har jag lagat det med hallon eftersom det är inte lätt att hitta lingon här.
ReplyDeleteJa, men hallon blir säkert bra det också.
DeleteYour porridge is the most beautiful color. I think if would be a wonderful start to the day to have something so lovely.
ReplyDeleteThank you Chris!
DeleteVilken vacker färg på gröten!
ReplyDeleteTack Erika!
DeleteÅh, det är barndom även för mig - fast du är mycket yngre än jag! För er som liksom jag är glutenintoleranta kan jag berätta att klappgröten går utmärkt att göra på glutenfria hirsmannagryn (märke Zwicky). Gröten passar ju extra bra nu i oktober - Rosa månaden i kamp mot bröstcancer - med sin vackra djuprosa färg!
ReplyDeleteTack för tipset! Ha en fin dag.
Delete