Denna gröt är barndom för mig. Min mamma gjorde den ofta till mig och min syster och den är så god. Jag åt min med bara lite socker på, medan min syster ville också ha mjölk till. Idag tar jag också mjölk med gröten, konstigt hur man kan ändra sig med åldern :) Kasta inte bort massan som blir över efter att du silat den, för i morgon får du recept på vad du kan använda det till.

This porridge is childhood for me. My mother made it often to me and my sister and it is so good. I ate my with just a little sugar, while my sister also topped it with milk. Today I also add milk with the porridge, strange how your tastebuds can change with age :) Do not throw away the pulp that is left over after you strained it, for tomorrow you get a recipe with the lingonberry pulp.


Whipped Lingonberry Porridge

about 4 dl lingonberries (1,5 cups)
8 dl water (3 1/4 cups)
1 dl tagatose or other sweetener (1/2 cup)
1,5 dl semolina (2/3 cups)
a pinch of salt

Boil berries and water for 10 minutes. Strain the berries and remove the shells, if you want a smoother porridge. Add sugar and a pinch of salt and bring to a boil. Whisk semolina into the boiling juice and cook gently, stirring occasionally for 10 minutes. Let cool slightly and then beat with electric mixer until fluffy. Eat warm or cold with milk. 



Vispgröt

ca 4 dl lingon
8 dl vatten
1 dl tagatos eller annat sötningsmedel
1,5 dl mannagryn
en nypa salt

Koka bär och vatten i 10 minuter. Sila bären och ta bort skalen, om du vill ha en slätare gröt. Tillsätt socker och en nypa salt och koka upp. Vispa mannagrynen i den kokande saften och koka försiktigt under omrörning i 10 minuter. Låt svalna något och sedan vispa med elvisp tills fluffigt. Ät varm eller kall med mjölk.