The first bread
I baked with sourdough was French Country bread. The recipe for the starter and
the bread comes from the book Tartine Bread, which is written by Chad
Robertson. In the book Chad tells about his passion for baking bread and how he
started baking bread. Baking sourdough bread is worth the time it takes, the
bread gets a deep flavor and a crispy crust. Not to mention the smell that
spreads in your home. Exciting is also listening to a faint crackling sound
after the bread has been taken from the oven. Chad Robertson calls this the song
of bread.
Franskt
Lantbröd
50 g
fullkornsvete
50 g
vitt mjöl
100
g vatten, 26 grader
0,5
msk aktiv surdegs starter
För
degen:
375 g vatten ca 26 grader (uppdelat i 350 g + 25 g)
100
g starter (du kommer inte att använda hela)
450
g vitt mjöl
50
g fullkornsvete
10 g
salt
Kvällen
innan du planerar att blanda degen, ta en halv matsked av den mogna startern.
Mata med 100 g vatten och 100 gram 50/50 mjölblandning. Täck med kökshandduk
och låt jäsa under natten på en sval plats. Detta är din surdeg.
I
en stor skål, blanda 350 g vatten med starter, 100 g och blanda att det löses
upp. Blanda ner båda mjölsorterna och blanda tills allt mjöl är blandat med
vatten. Låt degen vila i 25-40 minuter.
Tillsätt
salt och resten av vattnet (25g). Blanda varsamt och försök att inte knåda den.
Lämna degen i skålen 3-4 h. Under de 2 första timmarna skall du med 30 minuters
mellanrum vända på degen. Det gör du genom att lyfta en sida av degen upp och
mot mitten. Gör så med alla sidor i degen. Den 3-4 timmen låter du degen vila
ostört.
Ta
degen ut ur skålen på en arbetsyta och forma den försiktigt till en boll. Strö
mjöl på och vänd sedan på degen att mjölsidan kommer mot arbetsytan. Låt degen
vila i 20 minuter. Nu är det dags att vika degen. Det gör du genom att lyfta
degen närmast dig uppåt och in mot mitten. Fortsätt sedan med alla sidor
likadant till du har ett runt bröd. Lägg en kökshandduk i en korg eller i rund
skål och strö på vetemjöl-rismjölblandning och sedan lyfter du brödet korgen med skarven uppåt. Låt brödet jäsa i
3-4 timmar i rumstemperatur. Tjugo minuter före gräddningstiden, ställ en
lergryta med lock i ugnen och vrid ugnen till 260C. Efter 20 minuter tar du ut
lergrytan, försiktigt för den är het, och sänker ugnsvärmen till 230 grader.
Fäll brödet i grytan. Nu blir skarvsidan neråt. Lägg på locket och grädda i 45
minuter, täckt under de första 20 minuterna, ta bort locket för de sista 25
minuter.
French
Basic Country Bread
50
g wholewheat flour
50 g
white flour
100
g water, 26 degrees
0,5
tbsp active sourdough starter
For
the dough:
375
g water at approximately 26 degrees (divided in 350g + 25g)
100
g starter (you won’t use the full amount made)
450
g white flour
50 g
wholewheat flour
10 g
salt
The
night before you plan to mix the dough,
take 0,5 tbsp of the mature starter. Feed the starter with 100
grams of water and 100 grams of 50/50 flour blend. Cover with kitchen towel and
let the starter rise overnight at a cool room temperature. This is your leaven.
In
a large bowl, mix 350 g of water with starter, 100 g and mix to dissolve. Add
the two flours and mix until all flour is mixed with water. Let the dough rest
for 25-40 minutes.
Add
salt and remaining water (25g). Mix gently and try not to knead it. Leave the
dough in the bowl 3-4 hours. During the first 2 hours, you should at 30 minute
intervals, turn the dough. You do this by lifting one side of dough up and
toward the center. Proceed with all sides of the dough. After two hours, allow
the dough to rest undisturbed.
Take
dough out of bowl onto a work surface and shape it gently into a ball. Sprinkle
with flour and then turn the dough over, so the floured side is against the
work surface. Let the dough rest for 20 minutes. Now it's time to fold the dough.
To do this, lift the dough closest to you up and inward. Continue with all
sides until you have a round bread. Place a towel in a basket or in a round
bowl and sprinkle with flour-rice flour mixture. Put the bread in the basket
with the smooth side down. Allow the bread to rise for 3-4 hours at room
temperature. Twenty minutes before baking, place a clay pot with a lid in the
oven and turn oven to 260C. After 20 minutes, remove the clay pot, careful it
is hot, and reduce oven to 230 degrees. Fold the bread in the pan. Now the seam
side is down. Put the lid on and bake for 45 minutes, covered during the first
20 minutes, remove lid for the final 25 minutes.
32 Comments
What a beautiful loaf of bread. I put together a sour dough starter a couple years back but didn't keep it up past the first couple loaves. I've regretted it ever since. I really need to get one going again because now you have me craving a boule of homemade sourdough bread!
ReplyDeleteThank you very much! Sourdough bread is so tasty and delicious!
DeleteVilket vackert bröd! Det ser verkligen gott ut och man känner doften nästan ända hit. :)
ReplyDeleteTack Tove :) Jag kan tänka mig att doften sprids ända dit!
DeleteHärligt bröd. Tack för recept, det ska jag pröva
ReplyDeleteTack, lycka till!
DeleteMums, det ser riktigt gott ut. Så fin skorpa det blev också, kram!
ReplyDeleteTack och ja skorpan är så härlig :) Kram
DeleteVad vackert! Vi ska baka bröd tillsammans hela familjen i eftermiddag, men det blir väldigt enkelt utan surdegar och sådant ;-)
ReplyDeleteTack! Roligt att baka med familjen :)
DeleteMums,älskar franskt lantbröd och hålen blev stora o härliga.
ReplyDeleteSå gott det ser ut, verkligen en härlig skorpa
ReplyDeleteTack :)
DeleteNej du, detta blir för komplicerat för mig. Massa av allt och lite till. Får nog hålla mig till långjäst bröd och fusksurdegsbröd.
ReplyDeleteMen gott der det ut och det tror jag nog det är också.
Kram Malin
Haha, men egentligen är det inte svårt, bara lite tidskrävande :) Kram
DeleteOj vad gott det ser ut! Blev riktigt brödsugen nu! :)
ReplyDeleteTack Lotta!
DeleteSå gott, och ytan ser så där härligt krispig ut.
ReplyDeleteTack, och ja ytan blir så där härligt krispig!
Deletehur gott?!
ReplyDeleteExakt :)
DeleteFransmännen kan verkligen det där med bröd! De gör ju de godaste bröden och bakverken :D
ReplyDeleteStämmer :)
DeleteSer så gott ut- men jag är en surdegsmördare!
ReplyDeleteOj, då :) Kanske du borde testa på nytt, i fall du nu har bättre tur!
DeleteÅhh, vilket underbart bröd! Älskar vackra bröd...som givetvis måste vara goda också :P :)
ReplyDeleteTack, ja detta bröd var både vackert och gott :)
DeleteWaw! Your home-made bread looks just stunning & must be very flavourfull! Yummy!
ReplyDeleteThanks, yes it's really flavorful!
DeleteWhat a beautiful loaf. There is NOTHING like home-made bread. I loved learning that the crackling was the "song of the bread." I never heard that before. Beautiful.
ReplyDeleteThank you so very much!
DeleteSupersnyggt! Det blir minsann aldrig så där tjusigt när jag försöker skära till toppen..
ReplyDelete