Jag fick en förfrågan på min Instagram att ta fram ett recept på en knaprig chokladgranola med kikärtor, utan nötter och frön. Roligt tänkte jag och började fundera på ett recept. Den här granolan blev så god och knaprig och är väldigt enkel att göra. Den är inte så söt, så använd sötning enligt eget tycke. 

I got a request on my Instagram to create a recipe for a crunchy chocolate granola with chickpeas, without nuts and seeds. Funny I thought and started to think about a recipe. This granola got so good and crunchy and is very easy to make. It is not so sweet, so use sweetener as you like.


Choklad-Kikärts Granola

2 dl kokta kikärtor
1,5 dl havregryn
2 msk kakaopulver
3 msk fibersirap (eller annat sötningsmedel)
en nypa salt

Mixa i en matberedare kikärtorna och havregrynen till en torr blandning. Blanda sedan i kakao, sirap och salt. Smaka av och tillsätt mera sötning vid behov. Smula blandningen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 150 C grader i ca 30-40 minuter eller tills kanprigt. Blanda efter halva tiden. Låt svalna och förvara i en lufttät burk. 



Chocolate-Chickpea Granola

2 dl cooked chickpeas
1.5 dl oats
2 tbsp cocoa powder
3 tbsp fiber syrup (or other sweetener)
a pinch of salt

In a food processor, mix the chickpeas and oats to a dry mixture. Then mix in the cocoa, syrup and salt. Taste and add more sweetening if needed. Crumble the mixture onto a baking sheet covered with baking paper. Roast in the oven at 150 C degrees for about 30-40minutes ot until crunchy. Mix halfway through. Allow to cool and store in an airtight jar.