Det roliga i matväg med att bo i Singapore är att man hittar mycket nytt att testa. Jag köpte en påse med svarta linser och gjorde en dal som blev mycket god. Svarta linser får en krämig konsistens när de kokas och tillsammans med alla kryddor får de annars milda till smaken linserna en god och djup smak. Linser innehåller rikligt med protein, mineraler och B-vitaminer.

The fun of living in Singapore, food wise, is that you will find many new things to try. I bought a bag of black lentils and made a dal which was very good. Black lentils get a creamy texture when cooked, and along with all the spices, the otherwise mild flavor lenses gets a delicious and deep flavour. Lentils are rich in protein, minerals and B vitamins.



Split Black Urad Dal

2 dl urad dal (split black lentils), rinsed and soaked for 30 minutes
4-5 dl water
2 cm piece of ginger, grated
1 tsp sambal oelek or chilli powder
0,5 tsp turmeric
0,5 tsp salt
1 tbsp canola or other vegetable oil
1 red onion, chopped
2 cloves of garlic, minced
2 tomatoes, chopped

Wash the lentils and change water several times until the water appears clear and then soak them in water for 30 minutes or longer.

Once the lentils are soaked, rinse the water out. Put water into a saucepan and add the lentils along with the ginger, turmeric, sambal and some salt and cook until tender and mushy, about 30 minutes.
Heat the oil in a skillet. Add the onion, and garlic and stir quickly for about a minute. Add the tomatoes and cook for a minute. Stir the tomato mixture into the cooked lentils and season to taste. If the dal is too thick, add some water. Serve hot with rice or rotis.


Dal på svarta linser

2 dl urad dal (svarta linser), skölj och blötlägg i 30 minuter
4-5 dl vatten
2 cm bit ingefära, riven
1 tsk sambal oelek eller chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja eller annan vegetabilisk olja
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
2 tomater, hackade

Tvätta linserna och byt vatten flera gånger tills vattnet verkar klart och blötlägg dem i vatten i 30 minuter eller längre.

Häll bort vattnet och lägg linserna i en kastrull tillsammans med vatten, ingefära, gurkmeja, sambal och lite salt och koka tills de är mjuka, ca 30 minuter.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och rör i ungefär en minut. Tillsätt tomaterna och stek i en minut. Blanda ner tomatblandningen med de kokta linserna och krydda efter smak. Om den känns för tjock, tillsätt lite vatten. Servera varm med ris eller rotis.