Wednesday, June 12, 2013

Buckwheat-Seed Granola

Att toppa kvarg med granola är en favorit hos mig just nu. Granolan är knaprig, har ett trevligt tuggmotstånd och god. Jag köpte rå bovetegryn, som får en nötig smak av att rostas i ugnen. Istället för tagatos kan vanligt socker/farinsocker användas.

The top quark with granola is a favorite thing of mine right now. The granola is crunchy, chewy and tasty. I bought raw buckwheat groats, which gets a nutty flavor when roasted in the oven. Instead of tagatose you can use regular sugar / brown sugar.

Buckwheat-Seed Granola

2,5 dl rolled oats
0,5 dl nuts
1 dl raw buckwheat groats
1 dl sunflower seeds
1 dl pumpkin seeds
3 tbsp coconut oil, liquid
1 tbsp agave nectar (or honey)
1 tbsp tagatose
1/8 tsp salt
1/2 tsp cinnamon
0,5 tsp vanilla sugar

1 dl coconut
1 dl cranberries, raisins
1 dl banana chips

Combine all except coconut and dried fruit in a bowl. Bake at 150C for 1 hour in a baking pan. Stir after 30 minutes. Color should be golden brown. Remove from oven and stir in coconut, cranberries, raisins and banana chips. Cool completely before putting in a container.


Bovete-Frögranola

2,5 dl havregryn
0,5 dl nötter
1 dl rå bovetegryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
3 msk kokosolja, flytande
1 msk agave nektar (eller honung)
1 msk tagatos
1/8 tsk salt
1/2 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker

1 dl kokos
1 dl tranbär, russin
1 dl bananchips

Blanda allt utom kokos och torkad frukt i en skål. Grädda i 150C i 1 timme på en bakplåt. Rör om efter 30 minuter. Färgen skall vara gyllenbrun. Ta bort från ugnen och rör i kokos, tranbär, russin och bananchips. Låt svalna helt innan du sätter i en behållare.

22 comments:

  1. Så lustigt! Bovetecrunch står på min "attgöralista" till helgen. jag hade nog tänkt att göra lite annorlunda, men din verkar onekligen riktigt god! Ha en bra dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att se din version sedan. Ha en fin dag!

      Delete
  2. Jag älskar också granola. Den här ser jättegod ut!

    ReplyDelete
  3. Måste göras och ha på yoghurten! Jag har ju tagatose också :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det passar att ha på yoghurt. Kul att du har tagatos också :)

      Delete
  4. Spännande ingredienser! Tagatos lät intressant. Ser dessutom knaprig och mumsig ut.

    ReplyDelete
  5. Gillar hemgjord granola men nu var det längesedan jag gjorde det. Dags snart igen alltså! Vilken fin bild när burken ligger ner så... får jag inte glömma nästa gång jag fotar granola, kram vännen! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Ja, det blev riktigt fint så :) Kram

      Delete
  6. That looks like a wonderful and healthy breakfast treat!

    ReplyDelete
  7. Vår hemmagjorda müsli tog slut förra veckan så det är hög tid att göra ny igen. Det bästa med att göra egen är ju att man får den precis som man vill ha den:)
    Bovete finns det på lagret, kanske vi slänger i lite sånt också denna gången. Men bananchipsen hoppar vi på, de vägrar frun...

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så är det ju, man får det bästa helt enkelt. Ja, bovete blir knaprigt och gott att ha i. Kram

      Delete
  8. Hejsan, detta kanner jag inte till men det later riktigt gottigt! Ser att jag aven missat din flytt sa jag maste titta runt lite har inne och se vad annat jag missat:)
    Ha en underbar kvall,
    Nena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi har flyttat i mars till Amsterdam :) Ha en fin dag!

      Delete
  9. Nu blev jag grymt sugen på fil och musli... Det här låter jättegott!

    ReplyDelete
  10. Så mycket gott däri! Brukade också göra egen granola/müsli tidigare men så började jag koka gröt till frukost. Håller nu på att dra ner på den och återgå till kall frukost med sojayoghurt/frukt/fibrer/nötter m.m. Tror minsann det är dags att göra egen granola igen. Tack för tipset!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Åsa! Granola är så gott att ha på yoghurt/kvarg. Tack!

      Delete
  11. Bovete är något jag saknar här i Thailand :-( Och inte bara jag, pratade med en rysk tjej som sa att hon saknade en jättegod gröt som hon alltid åt i ryssland. Det visade sig vara bovete-gröt. Hon har inte heller hittat bovete här i Thailand! Får väl skicka en beställning till mamma :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Synd att man inte får det där. Men hoppas din mamma kan skicka några påsar till dig :)

      Delete