Donuts are a must for me on May Day and I wanted to try to bake donuts flavored with banana and coconut. I used a coconut drink (Optimel), but you can use coconut milk as well. The donuts turned out yummy, you sense a hint of coconut and the banana flavor is prominent. Freshly made donuts with mead is delicious. Another treat for May Day is Funnel Cakes. I made funnel cakes last year, here you can find the recipe.
Kokos-Bananmunkar
2,5 dl kokosmjölk / optimel kokosdryck
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 banan, mosad
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör, mjukt
1 liter rapsolja eller solrosolja
socker att rulla i
Lägg jästen i en bunke med varm kokosmjölk (+37). Tillsätt
socker, salt, kardemumma, uppvispat ägg och banan. Rör i hälften av mjölet.
Blanda i smöret och resten av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin en
kosrt stund. Låt degen jäsa på en varm plats täckt med en handduk. Forma degen
till bollar med hjälp av mjöl och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och
låt jäsa 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera
munkarna ca 3 minuter tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en
hålsläv och lägg dem på hushållspapper för att sedan rulla dem i socker.
Coconut-Banana Doughnuts
2,5 dl coconut milk / optimel kokosdryck
25 g yeast
0,5 tsp salt
1 dl sugar
1 tsp ground cardamom
1 banana, mashed
1 egg
about 9 dl flour
50 g margarine or butter, softened
1 liter of rapeseed oil or sunflower oil
sugar for coating
Place yeast in a bowl with warm coconut milk (+37). Add
sugar, salt, cardamom, beaten egg and banana. Stir in half of the flour. Mix in
the butter and the remaining flour. Knead the dough by hand or in a machine briefly.
Let the dough rise in a warm place covered with a towel. Shape the dough into
balls, using flour and place them on a parchment paper covered sheet and let
rise 30 minutes. Heat oil in a saucepan to 180 degrees. Fry donuts about 3
minutes until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and
after that roll them in sugar.
20 Comments
Gud, vilka underbara! Det vattnas ju munnen av dina läckra bilder!
ReplyDeleteVad kul att få veta om traditionerna! Jag visste inte att man ska äta speciell mat på Valborg! :)
Ha en toppen måndag!
Kram
//Lana
Tack snälla du! Ja, mycket gott skall det vara till Valborg :) Ha en fin dag, kram!
DeleteAlltihop låter gott! Ha en fin måndag!
ReplyDeleteTack det samma!
DeleteI love this simple donut recipe. Coconut and banana are perfect combination! Love it!
ReplyDeleteYes, it's simple and delicious!
DeleteMunkar med banan ock kokos,det måste vara gott:)
ReplyDeleteJa, det är det :)
DeleteMmmm, sluuuuta nu läska mig genast! Jag vill lämna jobbet och dra hem och baka, det vill jag!
ReplyDeleteKram kram
Förlåt, hihi! Kram
DeleteI bet I could eat a dozen of these, especially warm with a glass of cold milk, oh my! They are fabulous looking!
ReplyDeleteThanks Chris!
DeleteMen ååååå, så gott! Jag dör. Måste genast äta munkar i massor. Du är en fresterska, hihi! Kram!
ReplyDeleteHihi, tack för komplimangen! Kram
DeleteSå mycket gott du bakar... munkar äter jag inte ofta alls. Kanske för att det inte finns dina goda i närheten? :) Kram!
ReplyDeleteTack Amy, det var väldigt snällt sagt av dig! Kram vännen!
DeleteVarmasti hyviä. Kiva idea maustaa taikina noin.:)
ReplyDeleteKiitos, oilvat maukkaita!
DeleteDär är de ju, godingarna jag spanade in på Instagram! Ser sjukt goda ut! Nu längtar jag till marknaden så man kan köpa nygräddade munkar. För baka dem själv vetetusan om jag klarar av :p
ReplyDeleteTack Sara! Du klarar nog av att baka själv också :)
Delete