Munkar är ett måste till Valborg och jag ville prova att baka munkar smaksatta med banan och kokos. Jag använde mig av kokosdryck av märket Optimel, men det går bra att använda  kokosmjölk också. Munkarna blev goda, man anar en ton av kokos och banansmaken är framträdande. Nygräddade munkar med mjöd är så gott! En annan godsak som äts på Valborg är struvor. Jag gjorde struvor förra året, här finns recept.  

Donuts are a must for me on May Day and I wanted to try to bake donuts flavored with banana and coconut. I used a coconut drink (Optimel), but you can use coconut milk as well. The donuts turned out yummy, you sense a hint of coconut and the banana flavor is prominent. Freshly made donuts with mead is delicious. Another treat for May Day is Funnel Cakes. I made funnel cakes last year, here you can find the recipe.


Kokos-Bananmunkar

2,5 dl kokosmjölk / optimel kokosdryck
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 banan, mosad
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör, mjukt

1 liter rapsolja eller solrosolja

socker att rulla i

Lägg jästen i en bunke med varm kokosmjölk (+37). Tillsätt socker, salt, kardemumma, uppvispat ägg och banan. Rör i hälften av mjölet. Blanda i smöret och resten av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin en kosrt stund. Låt degen jäsa på en varm plats täckt med en handduk. Forma degen till bollar med hjälp av mjöl och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera munkarna ca 3 minuter tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg dem på hushållspapper för att sedan rulla dem i socker.



Coconut-Banana Doughnuts

2,5 dl coconut milk / optimel kokosdryck
25 g yeast
0,5 tsp salt
1 dl sugar
1 tsp ground cardamom
1 banana, mashed
1 egg
about 9 dl flour
50 g margarine or butter, softened

1 liter of rapeseed oil or sunflower oil

sugar for coating

Place yeast in a bowl with warm coconut milk (+37). Add sugar, salt, cardamom, beaten egg and banana. Stir in half of the flour. Mix in the butter and the remaining flour. Knead the dough by hand or in a machine briefly. Let the dough rise in a warm place covered with a towel. Shape the dough into balls, using flour and place them on a parchment paper covered sheet and let rise 30 minutes. Heat oil in a saucepan to 180 degrees. Fry donuts about 3 minutes until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.