Did you know that before the 17th century almost all cultivated carrots were purple. The purple carrot originated in the area around the current Afghanistan where it has been cultivated for over 5000 years. The Dutch introduced orange carrots in late 16th century. Purple carrots have become rare because intensive breeding has made the orange carrot more widespread.
Purple
Carrot-Feta Fritters
2
purple carrots, grated
1
small orange carrot, grated
1
onion, grated
0,5
dl flour
1
egg
1
dl soy milk / cow's milk
feta
cheese, crumbled
oregano
salt
pepper
vegetable
oil, for shallow frying
Peel
the carrots and grate coarsely and then squeeze as much moisture out as you
can. Place grated carrots and onion into a large mixing bowl. Add flour, egg,
soy milk and feta. Season with oregano, ground black pepper and salt.
Heat
0,5 cm deep of vegetable oil in a large frying pan. When hot, drop tablespoons
of the mixture into the pan and flatten slightly. Cook for 3 minutes on one
side then gently flip and cook for 1-2 minutes more on the other side.
Remove
and drain on paper towels. Serve hot or at room temperature with a dollop of
sour cream.
Lila
Morot-Feta Rårakor
2
lila morötter, rivna
1
liten orange morot, riven
1
lök, riven
0,5
dl vetemjöl
1
ägg
1
dl sojamjölk / komjölk
fetaost,
smulad
oregano
salt
peppar
vegetabilisk
olja, för stekning i stekpanna
Skala
morötterna och riv grovt och pressa sedan så mycket vätska bort som möjligt. Lägg
moröttenar och den rivna löken i en stor skål. Tillsätt mjöl, ägg, sojamjölk
och feta. Krydda med oregano, svartpeppar och salt.
Värm
0,5 cm djup av vegetabilisk olja i en stor stekpanna. Lägg klickar av blandningen
i stekpannan och platta dem något. Grädda i 3 minuter på ena sidan och vänd
sedan försiktigt och grädda ytterligare i 1-2 minuter. Ta bort och låt
rårakorna rinna av på hushållspapper. Servera varma eller vid rumstemperatur
med en klick gräddfil.
28 Comments
Whaat? Aldrigt hört förr att de oftast var lila. Det var intressant! Rårakorna sulle jag gärna smaka. Jag älskar fetaost. Glad påsk på dig!
ReplyDeleteGlad påsk!
DeleteJag har sett olikfärgade morötter på vissa matmarknader därav lila morötter. Häftigt, vilken härlig färg de ger!!!
ReplyDeleteJa, färgen blir fin!
DeleteWow, vad häftigt med lila morötter! :)
ReplyDeleteSå gott att blanda i fetaosten i de här rårakorna! Mums!
Ha en fin dag!
Kram
//Lana
Ja, visst är det! Kram
DeleteCoolt med lila morötter! Har sett men liksom aldrig kommit för mig att använda. Glad påsk!
ReplyDeleteJa, roligt med lita annorlunda färger ibland :) Glad påsk!
DeleteVilken häftig färg det blev på rårakorna! Visste inte det där om lila morötter!
ReplyDeleteTack Marja!
DeleteVilken annorlunda färg det blev, coolt vännen! :) Att holländarna gillar orange färg det vet vi ju... med tanke på deras historia :) Glad påsk önskar jag dig vännen, kram!
ReplyDeleteTack fina du! Glad påsk och kram!
DeleteHäftigt! Det hade jag aldrig hört talas om :)
ReplyDeleteJa, visst är det :)
DeleteCoolt, visste jag inte. Svärfar brukar odla alla möjliga färger, så oxå lila.
ReplyDeleteÖnskar dig en fin helg, kram
Glad påsk! Kram
DeleteHäftigt det hade jag ingen aning om: ) Trivs ni i Holland : )? Har du ätit poffertjes (stavning?) dedär små pannkakorna med florsocker mums. Holländarna och deras chokladströssel på smörgåsarna : ) ha ha kram Sofia
ReplyDeleteJa, det känns mycket bra här och vi har smakat på pannkakorna, goda! De äter mycket bröd här och det där strösslet är roligt :) Kram
DeleteMan lär sig nåt nytt varje dag:)
ReplyDeleteGlad Påsk
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Varsågod :) Glad påsk och kram!
DeleteDet hade jag ingen aning om att de var lila från sitt ursprung. Jag har köpt lila morötter en gång och då trodde jag det var något helt nytt...där ser man. Kul att få veta:)
ReplyDeleteJag önskar dig en fin påskhelg! Kram
Ja, rolig info. Ha en fin påsk, kram!
DeleteI have never seen purple carrots before.They seem amazing!Love your fritters!
ReplyDeleteMany kisses,dear!
Thanks Lenia! Hugs!
DeleteVad goda de ser ut! Lila är min favoritfärg :)
ReplyDeleteTack Louisa!
DeleteJag gillar de lila morötterna! Tycker de smakar sötare än "vanliga" morötter. Spännande recept, skulle gärna pröva! :)
ReplyDeleteJa, de är goda och färgen är så fin!
Delete