Visste du att innan 17-talet var nästan alla odlade morötter lila. Den lila moroten kommer ursprungligen från trakterna kring nuvarande Afganistan där den växt i över 5000 år. Holländarna införde oranga morötter i slutet av 16-talet. Lila morötter har blivit sällsynta eftersom intensiv uppfödning har gjort den orange moroten mer utbredd.

Did you know that before the 17th century almost all cultivated carrots were purple. The purple carrot originated in the area around the current Afghanistan where it has been cultivated for over 5000 years. The Dutch introduced orange carrots in late 16th century. Purple carrots have become rare because intensive breeding has made the orange carrot more widespread.


Purple Carrot-Feta Fritters

2 purple carrots, grated
1 small orange carrot, grated
1 onion, grated
0,5 dl flour
1 egg
1 dl soy milk / cow's milk
feta cheese, crumbled
oregano
salt
pepper
vegetable oil, for shallow frying

Peel the carrots and grate coarsely and then squeeze as much moisture out as you can. Place grated carrots and onion into a large mixing bowl. Add flour, egg, soy milk and feta. Season with oregano, ground black pepper and salt.
Heat 0,5 cm deep of vegetable oil in a large frying pan. When hot, drop tablespoons of the mixture into the pan and flatten slightly. Cook for 3 minutes on one side then gently flip and cook for 1-2 minutes more on the other side.
Remove and drain on paper towels. Serve hot or at room temperature with a dollop of sour cream.



Lila Morot-Feta Rårakor

2 lila morötter, rivna
1 liten orange morot, riven
1 lök, riven
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sojamjölk / komjölk
fetaost, smulad
oregano
salt
peppar
vegetabilisk olja, för stekning i stekpanna

Skala morötterna och riv grovt och pressa sedan så mycket vätska bort som möjligt. Lägg moröttenar och den rivna löken i en stor skål. Tillsätt mjöl, ägg, sojamjölk och feta. Krydda med oregano, svartpeppar och salt.
Värm 0,5 cm djup av vegetabilisk olja i en stor stekpanna. Lägg klickar av blandningen i stekpannan och platta dem något. Grädda i 3 minuter på ena sidan och vänd sedan försiktigt och grädda ytterligare i 1-2 minuter. Ta bort och låt rårakorna rinna av på hushållspapper. Servera varma eller vid rumstemperatur med en klick gräddfil.