Incredibly good tarts with berries and lime. Because of the corn flour the tarts gets a lovely yellow color.
filling
300
g blueberries and blackberries
3/4
dl granulated sugar
2
tsp cornstarch
2
tsp lime juice
pinch
salt
lime
zest from one small lime
crust
and topping
160
g butter, at room temperature
1
dl granulated sugar
0,5
tsp vanilla sugar
2,5
dl flour
1,5
dl ground cornmeal
pinch
of salt
For
the filling combine blueberries, blackberries, sugar, cornstarch, lime juice
and salt in a saucepan over medium heat. Stir until mixture comes to a boil,
reduce heat and continue to simmer stirring constantly until berries thickens
slightly. Remove from heat and add lime zest.
Preheat
oven to 175°C. Grease four 10 cm round tart pans with removable bottom or one
large pan. Cream butter, sugar and vanilla sugar in a bowl until the mixture is
light and fluffy. Add dry ingredients and stop mixing when ingredients are
fully incorporated but dough is still crumbly. Evenly distribute half of the
dough over bottom of prepared pans and press lightly to hold in place. Put the
remaining dough in the refrigerator. Bake crust for 10-15 minutes, or until
lightly toasty brown.
Spread
blueberry-blackberry jam filling over crust and cover with remaining dough.
Bake
until top crust is golden brown, about 20-25 minutes. Remove from oven and let
cool completely.
Blåbär-Björnbär-Limesmulpaj
fyllning
300
g blåbär och björnbär
¾
dl strösocker
2
tsk majsstärkelse
2
tsk limejuice
nypa
salt
limeskal
från en liten lime
botten
och topping
160
g smör, vid rumstemperatur
1
dl strösocker
0,5
tsk vaniljsocker
2,5
dl vetemjöl
1,5
dl majsmjöl
nypa
salt
För
fyllningen kombinera blåbär, björnbär, socker, majsstärkelse, limejuice och
salt i en kastrull på medelvärme. Rör tills blandningen börjar koka, minska
värmen och fortsätt att sjuda under ständig omrörning tills blandningen
tjocknar något. Ta bort från värmen och tillsätt limeskal.
Värm
ugnen till 175 ° C. Smörj fyra 10 cm runda pajformer med löstagbart botten
eller en stor pajform. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål tills blandningen
är lätt och fluffig. Lägg i de torra ingredienserna och blanda tills allt är
kombinerat, men degen är fortfarande smulig. Jämnt fördela hälften av degen
över botten av pajformerna och tryck lätt så att degen kommer upp på kanterna
också. Ställ återstående smet i kylskåp.
Baka botten i 10-15 minuter, eller tills lätt bruna. Bred blåbär-björnbärssylten
på det förgräddade pajskalet och täck med resterande deg. Grädda tills toppingen
är gyllenbrun, ca 20-25 minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna helt.
34 Comments
Gaah, att läsa din blogg innan frukost är en utmaning! Det är som att alla tankar plötsligt bara kretsar kring sötsaker. Goda sådana. Sojablåbärsyoghurten blir liksom så tråkig när man skulle kunna äta blåbärspaj istället ;)
ReplyDeleteTack :)
DeleteLåter verkligen supergott
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteNu blev jag väldigt sötsugen! Pajen ser underbart god ut, och snygg ;)
ReplyDeleteHej Katarina!
ReplyDeleteSuper läcker paj! Jag älskar bär, så även ett recept är bokmärkt, trevlig recept tack för det! Ha en trevlig dag, kram!
Tack och ha en fin dag, kram!
DeleteVer beautiful and tempting sweet treat!
ReplyDeleteMany kisses,dear Katarina!
Thanks Lenia! Hugs.
DeleteMainio makuyhdistelmä!:)
ReplyDeleteKiitos!
DeleteMmmm... de bästa av smaker i en och samma blandning! Måste testas :)
ReplyDeleteJa, en fin kombination. Tack!
DeleteMums, med lite vaniljglass till och kvällen är räddad!
ReplyDeleteJa, exakt!
DeleteBärpajer är ju så gott! Speciellt med blåbär! Mums!
ReplyDeleteHa en toppen kväll!
Kram
//Lana
Ja, jag är väldigt förtjust i bärpajer! Kram
DeleteKul med tips på annorlunda pajdegar! Blåbär är ju alltid gott! :)
ReplyDeleteTack Tina!
DeleteMen åhh Katarina... ser ljuvligt gott ut (som vanligt)!!!
ReplyDeleteTack snälla du!
DeleteAllvarligt talat, den där tänker jag baka imorgon! Hade affären varit öppen hade jag gjort det nu, bums! Blåbär är det absolut bästa jag vet, och i den kombinationen... Ja, som sagt, imorgon är det jag som äter en sån!
ReplyDeleteKul, hoppas du gillar dem lika mycket som vi gjorde! Tack!
DeleteNej men hej, lilla godbit! Vill du hoppa in min mun, säger du?
ReplyDeleteHihi, tack!
DeleteMen gud så gott kram Diana
ReplyDeleteTack Diana, kram!
DeleteKan bara hålla med alla andra, ser verkligen gott ut! Dina bilder är fantastiska, ser så inbjudande ut!
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteSer härligt goda ut, jag älskar smulpaj av alla sorter!
ReplyDeleteJa, smulpajer är så goda!
DeleteMmmm, blåbärspaj sååå gott. Med mycket vaniljsås till....
ReplyDeleteGlömde skriva att det är gott med björnbär oxå..
ReplyDeleteJa, vaniljsås passar perfekt till!
Delete