Otroligt goda pajer med bär och lime. På grund av majsmjölet får pajerna en fin gul färg.

Incredibly good tarts with berries and lime. Because of the corn flour the tarts gets a lovely yellow color.



Blueberry-Blackberry-Lime Crumb Tart

filling
300 g blueberries and blackberries
3/4 dl granulated sugar
2 tsp cornstarch
2 tsp lime juice
pinch salt
lime zest from one small lime

crust and topping
160 g butter, at room temperature
1 dl granulated sugar
0,5 tsp vanilla sugar
2,5 dl flour
1,5 dl ground cornmeal
pinch of salt

For the filling combine blueberries, blackberries, sugar, cornstarch, lime juice and salt in a saucepan over medium heat. Stir until mixture comes to a boil, reduce heat and continue to simmer stirring constantly until berries thickens slightly. Remove from heat and add lime zest.

Preheat oven to 175°C. Grease four 10 cm round tart pans with removable bottom or one large pan. Cream butter, sugar and vanilla sugar in a bowl until the mixture is light and fluffy. Add dry ingredients and stop mixing when ingredients are fully incorporated but dough is still crumbly. Evenly distribute half of the dough over bottom of prepared pans and press lightly to hold in place. Put the remaining dough in the refrigerator. Bake crust for 10-15 minutes, or until lightly toasty brown.
Spread blueberry-blackberry jam filling over crust and cover with remaining dough.
Bake until top crust is golden brown, about 20-25 minutes. Remove from oven and let cool completely.



Blåbär-Björnbär-Limesmulpaj

fyllning
300 g blåbär och björnbär
¾ dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
2 tsk limejuice
nypa salt
limeskal från en liten lime

botten och topping
160 g smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl majsmjöl
nypa salt

För fyllningen kombinera blåbär, björnbär, socker, majsstärkelse, limejuice och salt i en kastrull på medelvärme. Rör tills blandningen börjar koka, minska värmen och fortsätt att sjuda under ständig omrörning tills blandningen tjocknar något. Ta bort från värmen och tillsätt limeskal.

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj fyra 10 cm runda pajformer med löstagbart botten eller en stor pajform. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål tills blandningen är lätt och fluffig. Lägg i de torra ingredienserna och blanda tills allt är kombinerat, men degen är fortfarande smulig. Jämnt fördela hälften av degen över botten av pajformerna och tryck lätt så att degen kommer upp på kanterna också.  Ställ återstående smet i kylskåp. Baka botten i 10-15 minuter, eller tills lätt bruna. Bred blåbär-björnbärssylten på det förgräddade pajskalet och täck med resterande deg. Grädda tills toppingen är gyllenbrun, ca 20-25 minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna helt.