Tea bread are so good eaten freshly baked with butter and cheese. The bread gets moist of the carrots and the sunflower seeds provides a nice texture. And your home is filled with a lovely aroma!
Tebröd med morot och solrosfrön
2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk sirap
2 msk solrosfrön
Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen 10-12 min på 225 grader.
Tea Bread with Carrot and Sunflower seeds
2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp syrup
2 tbsp sunflower seeds
Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Bake in middle of oven 10-12 minutes at 225 degrees.
25 Comments
What beautiful little loaves of bread!
ReplyDeleteThanks Tessa!
DeleteDessa ser väldigt goda ut! påminner mig om min farmors brödkakor till utseendet, fast hon hade inte morötter och solrosfrön i. Det fanns nog inte ens i deras fantasi att man kunde blanda nåt annat än olika sorters mjöl i brödet, möjligen brödkryddor. Det är spännande med olika smaker på matbrödet, blir ju så mycket roligare och godare och vackrare dessutom.
ReplyDeleteJag tackar dig för receptet och önskar Dig en fin dag!
kram lisamaja
Fint minne du har! Önskar dig en fin dag också! Kram
DeleteMen gud så gda dom ser ut, mamma brukade baka liknande när jag var liten kram Diana
ReplyDeleteTack Diana, kram!
DeleteTack för att du tittade in hos mig! Vilken härlig blogg du har, tittar in igen för lite härliga recept!
ReplyDelete/Marina, mittvackrastejag
Roligt att du kom på besök hos mig också! Tack!
DeleteGott gott!! Jag håller mig till kolhydratfritt men skulle nog få det att funka med mandelmjöl och skippa sirapen.. Eller vad tror du??
ReplyDeleteJa, det borde ju funka! Om du testar, hör gärna av dig hur det blev!
DeleteSå fint och så gott... tebröd gillas mycket här :) kram!
ReplyDeleteJa, de är mycket goda, kram!
DeleteVad gott med nybakat bröd! Och morötter i gör ju inte brödet sämre :) Är lite nyfiken: finns det inte färsk jäst hos dig?
ReplyDeleteJavisst är det! Det finns en affär, German Market Place, som ibland har färsk jäst. Annars finns det inte att få tag på här!
DeleteThey look delicious!
ReplyDeleteThanks Pam!
DeleteSer jättegoda ut....sparar dem i min lilla mapp! /Emma
ReplyDeleteTack Emma! Kul :)
DeleteWow, this is just beautiful, it looks like it comes from a fine bakery. And I love that it has carrots and sunflower seeds, such a unique, delicious sounding combination! I'll take a half dozen with some delicious cheese from Singapore please! :)
ReplyDeleteOh, thank you for your kind words! I will send you a dozen :)
DeleteÅh så gott! Morot i bröd är alltid så himla gott :)
ReplyDeleteJa, det tycker jag också!
Deleteåh va härligt,va ja saknat bröd.har hållt mig undan 2 veckor,mmm blir ju så sugen men får inte än.
ReplyDeleteskickade förresten ditt paket i går.hoppas inte tullen stoppar den bara.och så fick ja kompremissa,så du fått lite annat oxå men strössel choklad såg ja hade precis utgått,så skickade med vita pärlor och annat gott,och de strössel som var i flaska la ja i en påse så den inte skulle gå sönder.hoppas du gillar paketet och får anvädning av dem.
Bra kämpat! Tack så mycket för paketet och jag tror att det kommer fram helt bra! Tusen tack!!
DeleteÅh, så gott det verkar! Det ser ju väldigt gott ut också ;-)
ReplyDelete