Nygräddade tebröd är så goda med smör och ost. Brödet blir saftigt att moroten och solrosfrön ger lite tuggmotstånd. Och en härlig doft sprids hemma!

Tea bread are so good eaten freshly baked with butter and cheese. The bread gets moist of the carrots and the sunflower seeds provides a nice texture. And your home is filled with a lovely aroma!


Tebröd med morot och solrosfrön

2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk sirap
2 msk solrosfrön

Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen 10-12 min på 225 grader.

 

Tea Bread with Carrot and Sunflower seeds

2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp syrup
2 tbsp sunflower seeds

Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Bake in middle of oven 10-12 minutes at 225 degrees.