Monday, July 16, 2012

Tea Bread with Carrot and Sunflower Seeds

Nygräddade tebröd är så goda med smör och ost. Brödet blir saftigt att moroten och solrosfrön ger lite tuggmotstånd. Och en härlig doft sprids hemma!

Tea bread are so good eaten freshly baked with butter and cheese. The bread gets moist of the carrots and the sunflower seeds provides a nice texture. And your home is filled with a lovely aroma!


Tebröd med morot och solrosfrön

2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk sirap
2 msk solrosfrön

Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen 10-12 min på 225 grader.

 

Tea Bread with Carrot and Sunflower seeds

2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp syrup
2 tbsp sunflower seeds

Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Bake in middle of oven 10-12 minutes at 225 degrees.

25 comments:

  1. What beautiful little loaves of bread!

    ReplyDelete
  2. Dessa ser väldigt goda ut! påminner mig om min farmors brödkakor till utseendet, fast hon hade inte morötter och solrosfrön i. Det fanns nog inte ens i deras fantasi att man kunde blanda nåt annat än olika sorters mjöl i brödet, möjligen brödkryddor. Det är spännande med olika smaker på matbrödet, blir ju så mycket roligare och godare och vackrare dessutom.
    Jag tackar dig för receptet och önskar Dig en fin dag!
    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fint minne du har! Önskar dig en fin dag också! Kram

      Delete
  3. Men gud så gda dom ser ut, mamma brukade baka liknande när jag var liten kram Diana

    ReplyDelete
  4. Tack för att du tittade in hos mig! Vilken härlig blogg du har, tittar in igen för lite härliga recept!
    /Marina, mittvackrastejag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att du kom på besök hos mig också! Tack!

      Delete
  5. Gott gott!! Jag håller mig till kolhydratfritt men skulle nog få det att funka med mandelmjöl och skippa sirapen.. Eller vad tror du??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det borde ju funka! Om du testar, hör gärna av dig hur det blev!

      Delete
  6. Så fint och så gott... tebröd gillas mycket här :) kram!

    ReplyDelete
  7. Vad gott med nybakat bröd! Och morötter i gör ju inte brödet sämre :) Är lite nyfiken: finns det inte färsk jäst hos dig?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst är det! Det finns en affär, German Market Place, som ibland har färsk jäst. Annars finns det inte att få tag på här!

      Delete
  8. Ser jättegoda ut....sparar dem i min lilla mapp! /Emma

    ReplyDelete
  9. Wow, this is just beautiful, it looks like it comes from a fine bakery. And I love that it has carrots and sunflower seeds, such a unique, delicious sounding combination! I'll take a half dozen with some delicious cheese from Singapore please! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, thank you for your kind words! I will send you a dozen :)

      Delete
  10. Åh så gott! Morot i bröd är alltid så himla gott :)

    ReplyDelete
  11. åh va härligt,va ja saknat bröd.har hållt mig undan 2 veckor,mmm blir ju så sugen men får inte än.
    skickade förresten ditt paket i går.hoppas inte tullen stoppar den bara.och så fick ja kompremissa,så du fått lite annat oxå men strössel choklad såg ja hade precis utgått,så skickade med vita pärlor och annat gott,och de strössel som var i flaska la ja i en påse så den inte skulle gå sönder.hoppas du gillar paketet och får anvädning av dem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra kämpat! Tack så mycket för paketet och jag tror att det kommer fram helt bra! Tusen tack!!

      Delete
  12. Åh, så gott det verkar! Det ser ju väldigt gott ut också ;-)

    ReplyDelete