Wednesday, July 11, 2012

Falafel

Falafel gillas i vårt hushåll och lagas med jämna mellanrum. Falafel är en maträtt som jag gärna äter på restaurang också, brukar alltid vara gott. Vi åt dem med bl.a. hemmagjorda pitabröd och yoghurt-tahinisås.

Falafel is liked in our home and we make them periodically. Falafel is a dish that I like to eat in a restaurant as well, since they always tend to be good. We ate them with homemade pita bread and yoghurt-tahini sauce.


Falafel

250 g torkade kikärtor
1 lök
2 klyftor vitlök
2 handfull färsk persilja
2 tsk koriander, malen
1 tsk spiskummin, malen
0,5 tsk salt
2 krm sambal oelek
0,5 tsk bakpulver

Blötlägg kikärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Torka kikärterna väl och placera i en matberedare och blanda tills grovmalen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda tills blandningen är slät. Låt stå 30 minuter. Med något våta händer, forma falafelblandningen till ovaler eller runda, ungefär lika stora som ägg. Värm 2 cm olja i en wok eller djup kastrull och stek falafel i omgångar i 2-3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

 


Falafel

250 g dried chickpeas
1 onion
1 clove of garlic
2 large handfuls of fresh parsley
2 tsp coriander, ground
1 tsp jeera
0,5 tsp salt
a little sambal oelek
0,5 tsp baking powder

Soak the chickpeas in plenty of cold water overnight. Drain the chickpeas well, place in a food processor and blend until coarsley ground. Add the remaining ingredients and process until the mixture is smooth. Set aside for 30 minutes for the flavours to infuse. Using slightly wet hands, shape the falafel mixture into ovals or rounds, each about the size of an egg. Heat 2 cm of oil in a wok or deep saucepan and fry the falafel in batches for 2-3 minutes. Drain on paper towel.


34 comments:

  1. VI brukar också göra egen falafel hemma och det är ju så gott!! SKa testa i pitabröd nästa gång! kram Emma

    ReplyDelete
  2. Grymt gott med falafel, kan inte gå fel! :) Brukar göra en sås med citron och sesampasta till, inte dumt alls. Ha det bra....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Eija! Sesampasta och citron låter också gott!

      Delete
  3. Ja, falafel äts ofta hos oss också :) Så gott, kram!

    ReplyDelete
  4. These sound delicious. I've never made falafel from scratch but sounds quite simple. I have all the ingredients in my kitchen except jeera, what is that, I'm not familiar with it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Vicky! Yes, falafel is really simple to make and jeera is ground cumin! Thanks for visiting my blog!

      Delete
  5. I just Loooove falafel!
    Hugs my friend, I hope you;re enjoying your summer!

    ReplyDelete
  6. ja älskar falafel och kan typ äta de varje vecka,vi tar baguette eller tunnbröd,fyller med sallad,gurka,tomat och mumsar i oss med heta falafel,nu blev ja allt sugen.
    måste verkligen äta i morgon.

    ReplyDelete
  7. Älskar falafel! Så gott, så gott!

    ReplyDelete
  8. Falafel är jättegott, jag åt det väldigt mycket när jag var i Israel!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag kan tänka mig att de var jättegoda i Israel!

      Delete
  9. Falafel är toppen! Det kan ju ingen säga nej till, inte ens inbitna carnivorer :)

    ReplyDelete
  10. Ja, falafel är kanongott! Minns fortfarande när jag åt min första falafel. Det var i Israel. Den är fortfarande den godaste falafeln jag någonsin ätit.

    ReplyDelete
  11. Falafel är så gott och bra med vegetarisk mat dessutom! Gjorde falafel tidigare, men har blivit lite latare och köper nu färdig ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är verkligen mycket enkelt att laga själv och så gott :)

      Delete
  12. Härligt! Tack för recept! Faktum är att jag undrat hur man slänger ihop egna. Detta måste såklart göras.
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det skall du, enkelt och gott! Kram

      Delete
  13. Jag älskar falafel! Brukar passa på olika resor att äta falafel när jag stöter på det för familjen är inte lika frälsta som jag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi är också förälskade i dessa godsaker :)

      Delete
  14. Det ser jättegott ut! Jag måste testa:-)

    ReplyDelete
  15. Hej!
    Grymt bra recept, jag får inte riktigt falafeln att hålla ihop bara... blir ganska så geggiga och faller isär. Har du något tips för att få dom att bli mer fasta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testa att släng i lite mjöl. Beror på hur mycket falafeldeg du har. Om du har en köttkvarn hemma, så använd det. den får en mjuk och formbar konsistens.

      Delete
    2. Ja, du kan testa att ha i lite mjöl eller ta lite mera kikärter. Lycka till!

      Delete
  16. I don't know if it's just me or if everybody else encountering issues with your
    website. It appears as if some of the text on your content are running off the screen.
    Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?
    This could be a problem with my web browser because I've had this happen before. Thanks

    Feel free to visit my blog post guaranteed payday loans

    ReplyDelete