Falafel gillas i vårt hushåll och lagas med jämna mellanrum. Falafel är en maträtt som jag gärna äter på restaurang också, brukar alltid vara gott. Vi åt dem med bl.a. hemmagjorda pitabröd och yoghurt-tahinisås.

Falafel is liked in our home and we make them periodically. Falafel is a dish that I like to eat in a restaurant as well, since they always tend to be good. We ate them with homemade pita bread and yoghurt-tahini sauce.


Falafel

250 g torkade kikärtor
1 lök
2 klyftor vitlök
2 handfull färsk persilja
2 tsk koriander, malen
1 tsk spiskummin, malen
0,5 tsk salt
2 krm sambal oelek
0,5 tsk bakpulver

Blötlägg kikärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Torka kikärterna väl och placera i en matberedare och blanda tills grovmalen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda tills blandningen är slät. Låt stå 30 minuter. Med något våta händer, forma falafelblandningen till ovaler eller runda, ungefär lika stora som ägg. Värm 2 cm olja i en wok eller djup kastrull och stek falafel i omgångar i 2-3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

 


Falafel

250 g dried chickpeas
1 onion
1 clove of garlic
2 large handfuls of fresh parsley
2 tsp coriander, ground
1 tsp jeera
0,5 tsp salt
a little sambal oelek
0,5 tsp baking powder

Soak the chickpeas in plenty of cold water overnight. Drain the chickpeas well, place in a food processor and blend until coarsley ground. Add the remaining ingredients and process until the mixture is smooth. Set aside for 30 minutes for the flavours to infuse. Using slightly wet hands, shape the falafel mixture into ovals or rounds, each about the size of an egg. Heat 2 cm of oil in a wok or deep saucepan and fry the falafel in batches for 2-3 minutes. Drain on paper towel.