Jag hade sesampulver hemma, som jag använde när jag gjorde sesamkakor och tänkte att sesam i cheesecake kunde vara gott! Ja, annorlunda blev de ju och en spännande smak uppstod. Gillar man sesamfrön, så tror jag att man även gillar sesam cheesecake! Sesampulvret jag använder innehåller också socker. 

I had sesame powder at home, which I used when I made sesame cookies and thought that sesame cheesecake could be good! Yes, it was good but different. If you like sesame seeds, then I think you also like sesame cheesecake! The sesame powder I use also contains sugar.


Sesame Cheesecake

8 digestive 

2 tbsp butter, melted
225 g cream cheese 

0,5 dl sugar 

0,5 tsp vanilla sugar
2 eggs
0,5 dl of sour cream 

sesame paste (I made mine of sesame powder and milk)

Preheat oven to 150 degrees. In a food processor, mix digestive into fine crumbs. Place crumbs in a bowl and pour in the melted butter and mix. Place muffin cups in a muffin tin and fill each with a tablespoon of crumbs. Press crumbs down firmly. Mix cream cheese, sugar and vanilla sugar. Pour in the eggs and mix and finally stir in sour cream. Pour a little of the cheese mixture over the crumbs, add a tsp of sesame paste and more cheese mixture. Top with some more sesame paste and stir with a toothpick. Bake at 150 degrees for 20-30 minutes. Let cool and refrigerate.


Sesam Cheesecake


8 st digestive 

2 msk smör, smält
225 g färskost

0,5 dl socker 

0,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
0,5 dl gräddfil 

sesampasta (jag blandade sesampulver med mjölk)

Värm ugnen till 150 grader. I en matberedare, blanda digestive till fina smulor. Lägg smulorna i en skål och häll i det smälta smöret och blanda. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll varje form med en matsked av smulorna. Trycker smulorna ner ordentligt. Blanda färskost, socker och vaniljsocker. Häll i ägg och blanda och till sist blanda i gräddfil. Häll lite smet på digestivesmulorna, ha på en tsk sesampasta och täck sedan med smet. Klicka ännu lite sesampasta på toppen och rör runt med en tandpetare. Grädda i 150 grader i 20-30 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp.