Thursday, May 10, 2012

Sesame Cheesecake

Jag hade sesampulver hemma, som jag använde när jag gjorde sesamkakor och tänkte att sesam i cheesecake kunde vara gott! Ja, annorlunda blev de ju och en spännande smak uppstod. Gillar man sesamfrön, så tror jag att man även gillar sesam cheesecake! Sesampulvret jag använder innehåller också socker. 

I had sesame powder at home, which I used when I made sesame cookies and thought that sesame cheesecake could be good! Yes, it was good but different. If you like sesame seeds, then I think you also like sesame cheesecake! The sesame powder I use also contains sugar.


Sesame Cheesecake

8 digestive 

2 tbsp butter, melted
225 g cream cheese 

0,5 dl sugar 

0,5 tsp vanilla sugar
2 eggs
0,5 dl of sour cream 

sesame paste (I made mine of sesame powder and milk)

Preheat oven to 150 degrees. In a food processor, mix digestive into fine crumbs. Place crumbs in a bowl and pour in the melted butter and mix. Place muffin cups in a muffin tin and fill each with a tablespoon of crumbs. Press crumbs down firmly. Mix cream cheese, sugar and vanilla sugar. Pour in the eggs and mix and finally stir in sour cream. Pour a little of the cheese mixture over the crumbs, add a tsp of sesame paste and more cheese mixture. Top with some more sesame paste and stir with a toothpick. Bake at 150 degrees for 20-30 minutes. Let cool and refrigerate.


Sesam Cheesecake


8 st digestive 

2 msk smör, smält
225 g färskost

0,5 dl socker 

0,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
0,5 dl gräddfil 

sesampasta (jag blandade sesampulver med mjölk)

Värm ugnen till 150 grader. I en matberedare, blanda digestive till fina smulor. Lägg smulorna i en skål och häll i det smälta smöret och blanda. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll varje form med en matsked av smulorna. Trycker smulorna ner ordentligt. Blanda färskost, socker och vaniljsocker. Häll i ägg och blanda och till sist blanda i gräddfil. Häll lite smet på digestivesmulorna, ha på en tsk sesampasta och täck sedan med smet. Klicka ännu lite sesampasta på toppen och rör runt med en tandpetare. Grädda i 150 grader i 20-30 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp.

24 comments:

  1. Lät spännande :) Gillar sesamfrön så...kram Diana

    ReplyDelete
  2. Hej,

    Det här kan jag inte föreställa mig hur det smakar, säkert jättegott men helt nytt för mig. Är sesamepasten svart? Vad smakar den?

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, sesampastan är svart och det går att köpa färdig på burk också, men som sagt jag blandade min egen. Den smakar sesam, en aning salt-söt smak hade den :) Kram

      Delete
  3. Kul med sesampulver, det ger ju som sagt en speciell smak men gott! Kul att du provar så mycket annorlunda :D
    Hoppas du får en fin dag, kram!

    ReplyDelete
  4. Vad spännande med sesam cheesecake. Och väldigt fina var de också :)

    ReplyDelete
  5. Det låter lite "nötigt" i smaken. Sesamfrön är ju vansinnigt gott, tycker jag. Jag använder det mycket på asiatisk mat och även när jag bakar. Tack för tipset! Kram!

    ReplyDelete
  6. Jag har aldrig hört talas om sesampulver förrän nu.Tveksamt om det finns i lilla Hultsfred men man vet ju aldrig:)

    ReplyDelete
  7. ååå jag älskar chesscake! ser ju underbart gott ut!

    ReplyDelete
  8. sv: Hihi ja ibland får man vara lite onyttig, iaf en gång i veckan eller varannan ;)
    Kram

    ReplyDelete
  9. Inte heller hört talas om sesampulver förr, kul med nya ingredienser.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är kanske inte så vanligt :)

      Delete
  10. Sesampulver? Hehe, och jag som trodde du tryckt ner en bit lakritsfudge i mitten ;-)

    ReplyDelete
  11. Så gott det ser ut, sesampulver har jag aldrig hart talas om

    ReplyDelete
  12. sesampulver låter spännande! jag älskar ju sesamfrön...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, sesamfrön är gott och så också pulvret :)

      Delete