Saturday, May 26, 2012

Dairy Free Mousse x 2

Dora tårtan jag bakade skulle vara mjölkfri och önskemålet var en fyllning på hallon- och chokladmousse. Då det inte finns soja-, eller havregrädde att få tag på i Singapore, kom jag att tänka på kokosmjölk och kokosgrädde och använde det i fyllningarna. Jag var aningen orolig att kokossmaken skulle ta över, men det blev faktiskt mycket lyckat och gott!

The Dora cake that I baked would be dairy-free, and the wish was a filling of raspberry and chocolate mousse. You can’t find soy-, or oat cream in Singapore, so I came to think of coconut milk and coconut cream and used it in the fillings. I was slightly worried that the coconut flavor would take over, but it was actually very successful and delicious!
  

Hallonmousse

1 burk kokosmjölk
1 tsk agar-agar pulver
0,5 tsk vaniljextrakt
5 dl hallon, färska eller frysta
0,8 dl honung

Placera hallon och honung i en mixer. I en kastrull, blanda kokosmjölk, agar agar och vanilj. Koka snabbt upp blandningen och vispa kontinuerligt under flera minuter. Ta bort kokosblandningen från värmen och placera i mixern. Blanda allt väl. Häll genast i en skål och placera i kylskåpet. Tillåt 6 timmar för att svalna och stelna.

 

Raspberry Mousse

1 can coconut milk
1 tsp agar agar powder
1/2 tsp vanilla extract
5 dl raspberries, fresh or frozen
0,8 dl honey

Place raspberries and honey in a blender. In a saucepan, bring coconut milk, agar agar and vanilla to a rapid boil. Whisk continuously for several minutes. Remove coconut mixture from heat and place in blender. Mix everything thoroughly. Pour immediately into a bowl and place into the refrigerator. Allow 6 hours to cool and set.

Choklad-Kokos Mousse

600 g kokosgrädde, kall
300 g mjölkfri mörk choklad

Smält chokladen i mikrovågsugn. Låt svalna något. Vispa den kalla kokosgrädden fluffigt och blanda sedan i den smälta chokladen.


Chocolate-Coconut Mousse

600 g coconut cream, cold
300 g dairy-free dark chocolate

Melt chocolate in microwave. Allow to cool slightly. Beat the cold coconut cream until fluffy, then mix in the melted chocolate.

22 comments:

  1. Vilka bra tips! Kokos kan man visst ha till mycket. :) Speciellt den där chokladfyllningen kunde man säkert äta som sådan också. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, chokladmoussen har vi ätit bara så där toppad med bär :)

      Delete
  2. Vad gott det låter! Spännande med kokas i mousserna, det låter väldigt lyckat :)

    ReplyDelete
  3. Det låter riktigt smaskigt!

    ha en fortsatt fin helg,
    kram!

    ReplyDelete
  4. åh vilken bra idè du fick till där,ser supergott ut.älskar kokos.konstigt att de inte finns där.trodde de fanns överallt i världen.

    ReplyDelete
  5. Mmm hallon. Kokos gillar jag också så en chokladmousse med kokosmjölk ska jag skriva upp på min dessertmeny:)Det låter fantastiskt!

    ReplyDelete
  6. Hallonmoussen ser ut som "klappa-gröt"!

    ReplyDelete
  7. hallon, choklad, mousse....mums, vad gott. :-D

    ReplyDelete
  8. Ser och låter ju väldigt väldigt gott!!

    ReplyDelete
  9. Hej Katarina!
    Blev jätteglad när jag såg dessa recept på två härliga mjölkfria mousse! De ser såå goda ut! Och kokos är ju supergott som alternativ till mjölk :)!Jag undrar vad det är för kokosgrädde du använder, är den utan tillsatser och sockerfri? Och vad är agar agar pulver? Tack :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Tack och roligt om jag kan inspirera :). Jag använde mig av märket kara (uht natural coconut cream) och på ingredienslistan står det: fresh natural coconut extract, stabilizer.
      Agar-agar är ett alternativ till gelatin och utvinns ur alger.

      Delete
  10. Tack så mycket för recepten! Kokosgrädde måste jag leta efter i hyllorna. Det har jag inte använt tidigare.

    ReplyDelete