Under påsk åt vi bl.a. denna maträtt. Filodegsvårrullar med en kryddig fyllning och en smakrik sås gjord på färsk apelsin. Inspiration till rätten har jag fått från tidningen Vegetarian Living.

During Easter we ate this dish. Filo spring rolls with a spicy filling and a tasty sauce made of fresh oranges. Inspiration for this dish I got from the magazine Vegetarian Living.


Halloumi Spring Rolls with Roasted Cauliflower and Orange Sauce

1 large head of cauliflower, broken into florets
2 cloves of garlic, finely chopped
zest and juice of 1 lemon
olive oil

1 onion, finely chopped
¼  hard white cabbage, finely shredded
2 carrots, grated
2 tsp paprika
2 tsp cumin powder
pinch of sambal oelek
300 g halloumi, grated
8 sheets of filo pastry
butter, melted

zest and juice o 2 oranges
1 tsp Dijon mustard
1 tsp sugar
100 ml rapeseed oil

Preheat the oven to180C. Toss the cauliflower florets with the garlic, lemon zest and juice, a good pinch of sea salt, ground black pepper and enough olive oil to generously coat. Place on a baking tray and roast in the oven for about 25 minutes, turning regularly until the cauliflower is lightly golden and can be pierced easily with a fork.

Meanwhile, fry the onion and cabbage in a hot wok or frying pan with a little rapeseed oil, turning constantly. After about 2 minutes, when they are beginning to colour, add the sambal oelek, paprika and cumin and cook for a further 2 minutes. Remove, from the heat and set aside to cool completety, Toss the halloumi together with the onion mix. Lay out a sheet of filo pastry and lightly brush with melted butter. Place another sheet on top and brush again with butter. Place a quarter of the halloumi mix on the filo in a sausage shape, leaving a 3cm from the bottom edge. Starting from the bottom roll the filo over the halloumi mix, folding in the edges, then continue to roll up entirely into a sprig roll shape. Repeat with the rest of the halloumi mix. Brush the spring rolls with a little more butter then bake for 10-12 minutes, turning once, until crisp and golden.

Meanwhile, place the zest and juice of the orange in a saucepan and heat until reduced by half. Remove from the heat and allow to cool. Add the mustard and sugar. Slowly add the rapeseed oil while blitzing continually with a hand blender, until you get a thick emulsion. Add a splash of water to loosen the dressing and more sugar if it seems too sharp.


Halloumi vårrullar med rostad blomkål och apelsinsås

1 stor huvud blomkål, brutna i buketter
2 klyftor vitlök, finhackad
skal och saft av 1 citron
olivolja

1 lök, finhackad
¼ vitkål, fint strimlad
2 morötter, riven
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin pulver
nypa sambal oelek
300 g halloumi, riven
8 ark filodeg
smör, smält

skal och saft av 2 apelsiner
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
100 ml rapsolja

Värm ugnen to180C. Blanda blomkålsbuketter med vitlök, citronskal och saft, en god nypa havssalt, svartpeppar och olivolja. Placera på en bakplåt och rosta i ugnen i ca 25 minuter, vänd regelbundet tills blomkålen är lätt gyllene och mjuk.

Samtidigt fräs lök och kål i en varm wok eller stekpanna med lite rapsolja, rör om hela tiden. Efter ca 2 minuter, när de börjar på färg, tillsätt sambal oelek, paprikapulver och spiskummin och stek i ytterligare 2 minuter. Ta från värmen och ställ åt sidan att svalna. Blanda halloumi tillsammans med lökmixen. Lägg ut ett ark filodeg och pensla lätt med smält smör. Placera ett ark ovanpå och pensla igen med smör. Placera en fjärdedel av halloumiblandningen på filoarken i en korvform, 3 cm från den nedre kanten. Rulla filo över halloumimixen, vik in kanterna, fortsätt sedan att rulla ihop. Upprepa med resten av halloumimixen. Pensla vårrullarna med lite mer smör och grädda i 10-12 minuter, vänd en gång, tills de är knapriga och gyllene.

Samtidigt placerar skal och saft av apelsin i en kastrull och värm tills vätskan reducrats till hälften. Ta bort från värmen och låt svalna. Tillsätt senap och socker. Blanda i långsamt rapsolja samtidigt som du mixar med en stavmixer, tills du får en tjock emulsion. Lägg till ett stänk av vatten om det behövs och mer socker om det verkar för skarp.