Those who dare not or do not have time to fry donuts can bake these donuts instead. I found this recipe on a Finnish blog and she had made muffins and used cinnamon in the batter. I made donuts instead, excluded the cinnamon and used cardamom in the batter. These tastes like real donuts and they taste best freshly made. You can also glaze these or dip them in melted chocolate.
Donits
i ugn
4,5
dl mjöl
1,5
tsk bakpulver
0,5
tsk salt
en
nypa muskot
en
nypa kardemumma
3/4
dl rapsolja
2
dl socker
1
ägg
2
dl sojamjölk
50
g smör
1
dl socker
Blanda
mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och muskot. Rör ner olja, socker, ägg och
mjölk och blanda till en smidig deg.
Smörj
en donitsplåt och fyll med smet. Grädda i 175 °C i 8-10 minuter. Smält smöret i
en skål och lägg socker på en tallrik. Rulla de varma donitserna först i smält
smör och sedan i socker. Låt svalna.
Baked
Donut
4,5
dl flour
1,5
tsp baking powder
0,5
tsp salt
a
pinch of nutmeg
a
pinch of cardamom
3/4
dl canola oil
2
dl sugar
1
egg
2
dl soy milk
50
g butter
1
dl sugar
Mix
flour, baking powder, salt, cardamom and nutmeg. Stir in oil, sugar, eggs and
milk and mix to a smooth dough.
Grease
a donut pan and fill with batter. Bake at 175 °C for 8-10 minutes. Melt butter
in a bowl and sprinkle sugar on a plate. Roll the warm donuts first in melted
butter and then in sugar. Allow to cool.
27 Comments
Hihi, precis samma (eller mycket liknande) har jag också tänkt göra! :) Tänkte komma smidigare undan och inte fritera munkar i år.
ReplyDeleteJa, detta är ett smidigt sätt att baka donitser utan att fritera :)
DeleteVilket bra recept! Men då måste man alltså ha en särskild plåt till dessa? /Emma
ReplyDeleteTack! Nej, du kan använda dig att en muffinsplåt också!
DeleteÅh så fina och goda de ser ut. Men vart får man tag på en sån plåt?
ReplyDeleteTrevlig helg
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack :) Bl.a. här får man tag på en sådan: http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=2050
Deletehttp://www.tartdecor.se/webbutik/bakformar/teflon-bakformar.html
Trevlig helg!
Beautiful work! Your little pink doughnuts are lovely! I need to find a doughnut pan...
ReplyDeleteThanks Tessa! Hope you find one :)
DeleteMums och smaskens! Ett måste inför stundande valborg!
ReplyDeleteJa, absolut :)
DeleteJag skulle precis fråga var man kan köpa en sån plåt men läste ovan och fick svar. Det måste ju vara rätt mycket nyttigare än friterade dito?
ReplyDeleteHa en fin lördag. Du är min favoritkonditor! Kram!
Ja, nyttigare är de nog. Tack, du gör mig alltid så glad med dina kommentarer :) Kram
DeleteWow! Visste inte att man kunde göra så!
ReplyDeleteDockhar jag inga problem med att fritera, tycker det är riktigt kul faktiskt, haha ;-)
Friterade är nog också goda, och det kommer friterat på bloggen också :)
Deleteåh superfina och måste bli mycket nyttigare än de flottiga med olja.
ReplyDeleteJa, så är det nog :) Tack!
DeleteDu har lyckets! Ser så smarriga ut mums. :)
ReplyDeleteTack Amy :)
DeleteVa?! Finns det en genväg? Perfekt! Jag älskar munkar.
ReplyDeleteHihi, ja det finns det :)
DeleteSå roligt med munkar bakade i ugnen! Det känns ju mycket lättare än att fritera dom :)
ReplyDeleteSå kul att du vill följa med till andra bloggen, om du vill kan jag maila dig lösenordet så du får läsa de mer personliga inläggen med! :)
Det är mycket enklare att baka i ugn än fritera, och så är de så goda också :) Ja, maila mig gärna lösenordet, tack!
DeleteSka absolut testas! (:
ReplyDeleteÅåååh det såg helt underbara ut!
ReplyDeleteTack :)
DeleteKan man använda vanlig mjölk?
ReplyDeleteJa, det kan man mycket väl :)
Delete