Den som inte vågar eller inte har tid att fritera munkar kan bra baka dessa donitser. Jag hittade receptet på en finsk blogg och hon hade gjort donitsmuffins och använt kanel i smeten. Jag gjorde istället donitser, uteslöt kanelen och använde kardemumma i smeten. Smakar som riktiga donitser och är godast nybakade. Man kan även doppa dem i glasyr, choklad...

Those who dare not or do not have time to fry donuts can bake these donuts insteadI found this recipe on a Finnish blog and she had made muffins and used cinnamon in the batter. I made donuts insteadexcluded the cinnamon and used cardamom in the batter. These tastes like real donuts and they taste best freshly made. You can also glaze these or dip them in melted chocolate.


Donits i ugn

4,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
en nypa muskot
en nypa kardemumma
3/4 dl rapsolja
2 dl socker
1 ägg
2 dl sojamjölk

50 g smör
1 dl socker

Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och muskot. Rör ner olja, socker, ägg och mjölk och blanda till en smidig deg.

Smörj en donitsplåt och fyll med smet. Grädda i 175 °C i 8-10 minuter. Smält smöret i en skål och lägg socker på en tallrik. Rulla de varma donitserna först i smält smör och  sedan i socker. Låt svalna.


Baked Donut

4,5 dl flour
1,5 tsp baking powder
0,5 tsp salt
a pinch of nutmeg
a pinch of cardamom
3/4 dl canola oil
2 dl sugar
1 egg
2 dl soy milk

50 g butter
1 dl sugar

Mix flour, baking powder, salt, cardamom and nutmeg. Stir in oil, sugar, eggs and milk and mix to a smooth dough.

Grease a donut pan and fill with batter. Bake at 175 °C for 8-10 minutes. Melt butter in a bowl and sprinkle sugar on a plate. Roll the warm donuts first in melted butter and then in sugar. Allow to cool.