Saturday, April 28, 2012

Baked Donut

Den som inte vågar eller inte har tid att fritera munkar kan bra baka dessa donitser. Jag hittade receptet på en finsk blogg och hon hade gjort donitsmuffins och använt kanel i smeten. Jag gjorde istället donitser, uteslöt kanelen och använde kardemumma i smeten. Smakar som riktiga donitser och är godast nybakade. Man kan även doppa dem i glasyr, choklad...

Those who dare not or do not have time to fry donuts can bake these donuts insteadI found this recipe on a Finnish blog and she had made muffins and used cinnamon in the batter. I made donuts insteadexcluded the cinnamon and used cardamom in the batter. These tastes like real donuts and they taste best freshly made. You can also glaze these or dip them in melted chocolate.


Donits i ugn

4,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
en nypa muskot
en nypa kardemumma
3/4 dl rapsolja
2 dl socker
1 ägg
2 dl sojamjölk

50 g smör
1 dl socker

Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och muskot. Rör ner olja, socker, ägg och mjölk och blanda till en smidig deg.

Smörj en donitsplåt och fyll med smet. Grädda i 175 °C i 8-10 minuter. Smält smöret i en skål och lägg socker på en tallrik. Rulla de varma donitserna först i smält smör och  sedan i socker. Låt svalna.


Baked Donut

4,5 dl flour
1,5 tsp baking powder
0,5 tsp salt
a pinch of nutmeg
a pinch of cardamom
3/4 dl canola oil
2 dl sugar
1 egg
2 dl soy milk

50 g butter
1 dl sugar

Mix flour, baking powder, salt, cardamom and nutmeg. Stir in oil, sugar, eggs and milk and mix to a smooth dough.

Grease a donut pan and fill with batter. Bake at 175 °C for 8-10 minutes. Melt butter in a bowl and sprinkle sugar on a plate. Roll the warm donuts first in melted butter and then in sugar. Allow to cool.


28 comments:

  1. Hihi, precis samma (eller mycket liknande) har jag också tänkt göra! :) Tänkte komma smidigare undan och inte fritera munkar i år.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, detta är ett smidigt sätt att baka donitser utan att fritera :)

      Delete
  2. Vilket bra recept! Men då måste man alltså ha en särskild plåt till dessa? /Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nej, du kan använda dig att en muffinsplåt också!

      Delete
  3. Åh så fina och goda de ser ut. Men vart får man tag på en sån plåt?
    Trevlig helg
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Bl.a. här får man tag på en sådan: http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=2050
      http://www.tartdecor.se/webbutik/bakformar/teflon-bakformar.html

      Trevlig helg!

      Delete
  4. Beautiful work! Your little pink doughnuts are lovely! I need to find a doughnut pan...

    ReplyDelete
  5. Mums och smaskens! Ett måste inför stundande valborg!

    ReplyDelete
  6. Jag skulle precis fråga var man kan köpa en sån plåt men läste ovan och fick svar. Det måste ju vara rätt mycket nyttigare än friterade dito?

    Ha en fin lördag. Du är min favoritkonditor! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, nyttigare är de nog. Tack, du gör mig alltid så glad med dina kommentarer :) Kram

      Delete
  7. Wow! Visste inte att man kunde göra så!
    Dockhar jag inga problem med att fritera, tycker det är riktigt kul faktiskt, haha ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Friterade är nog också goda, och det kommer friterat på bloggen också :)

      Delete
  8. åh superfina och måste bli mycket nyttigare än de flottiga med olja.

    ReplyDelete
  9. Du har lyckets! Ser så smarriga ut mums. :)

    ReplyDelete
  10. Va?! Finns det en genväg? Perfekt! Jag älskar munkar.

    ReplyDelete
  11. Så roligt med munkar bakade i ugnen! Det känns ju mycket lättare än att fritera dom :)
    Så kul att du vill följa med till andra bloggen, om du vill kan jag maila dig lösenordet så du får läsa de mer personliga inläggen med! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är mycket enklare att baka i ugn än fritera, och så är de så goda också :) Ja, maila mig gärna lösenordet, tack!

      Delete
  12. Ååååh det såg helt underbara ut!

    ReplyDelete
  13. Kan man använda vanlig mjölk?

    ReplyDelete