Monday, March 19, 2012

Ambrosiakaka / Ambrosia Cake

Idag vill jag gratulera min kära mormor som fyller 90-år! Ambrosiakaka är en kaka min mormor alltid bakade till kalas, så idag för att hylla henne har jag bakat denna söta kaka. 

Today I want to congratulate my grandmother who celebrates her 90th birthday! Ambrosia cake is a cake my grandmother always baked for birthday's. I wanted to bake this sweet cake today to celebrate her.


Ambrosiakaka


150 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
1 apelsin, skal och saft

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk  apelsinjuice
50 g syltade apelsinskal

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker. Rör i mjöl och bakpulver. Rör i det smälta smöret och apelsinskalet och saften, vispa snabbt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och mjölad form och grädda ca 40 minuter i 175 ° C i nedre delen av ugnen.
Blanda florsocker med apelsinjuice. Bred ovanpå kakan. Strö over syltade apelsinskal.


Ambrosia Cake

150 g butter
3 eggs
2,5 dl sugar
0,5 tsp baking powder
2,5 dl flour
1 orange, zest and juice

glaze:
2 dl powdered sugar
1 tbsp orange juice
50 g candied orange peel

Melt butter and let cool. Beat eggs and sugar. Stir in flour and baking powder. Stir in the melted butter and orange zest and juice, whisk quickly into a smooth batter. Pour batter into a greased and floured dish, and bake about 40 minutes at 175 ° C at the lower part of the oven.
Mix powdered sugar with orange juice. Spread on top of the cake. Sprinkle with candied orange peel.

40 comments:

  1. Det är alltid så roligt med dina inlägg om traditionella bakverk, får alltid barndomsminnen av dom! :)

    ReplyDelete
  2. Den ser fantastiskt god ut:)

    ReplyDelete
  3. Jag har aldrig ätit amboriakaka när jag tänker efter... hm det får jag nog ta och göra någon gång :D

    ReplyDelete
  4. Jag har aldrig provat ambrosia... kanske skulle ta tag i det nu - för denna såg ju väldans god ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är mycket god, så baka den gärna :)

      Delete
  5. sv: Tack :)

    Min mamma bakade Ambrosiakaka nr jag var liten ett par gånger, men jag kommer faktiskt inte ihåg hur den smakar.. Jag kanske får ta och baka en någon dag :)

    ReplyDelete
  6. 90 år, hurra hurra hurra för din lilla mormor :-)

    Kakan tror jag garanterat är supersmarrig.
    Ha en fin dag!
    KRAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Önskar dig en fin dag också, kram!

      Delete
  7. svar: Ja det är så otoligt gott. Tänk att jag bara ätit det i 2-3 år också. Hur kunde jag leva utan holloumi känns det som nu haha!

    Vilka ljuvliga bilder och kakan ser god ut! Namnam

    ReplyDelete
  8. Mmmm, gott! Grattis till dig som har din mormor kvar! Jag saknar min massor! Hon var också en bakande mormor. Söt som socker var hon också! Kram!

    ReplyDelete
  9. åh va gott de ser ut,aldrig ätit ambrosiakaka men ja älskar verkligen apelsin i bakning så de måste ja nog testa på

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, apelsin passar så bra i bakverk!

      Delete
  10. Så gott och så vacker : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  11. Wow så fin den var, härliga färger måste ha smakat mycket gott! Och så kul med traditionen. Grattis till din mormor, kram!

    ReplyDelete
  12. Så fin och hög kaka. Ambriosa, man kan ju börja fundera på vad namnet kommer ifrån. Jag får ta och googla.

    ReplyDelete
  13. Min mormor med! Verkligen mormorsminnen detta. Hon är fortfarande still going strong vid fyllda 96, men någon ambrosiakaka bakar hon dock inte längre...

    ReplyDelete
  14. Åh din mormor är nog nöjd och glad, både över din kaka och hyllning! Å stolt ska hon va över sina 90 år o dig.
    Denna kaka får mig att tänka på en variant vi åt när jag var barn. Mer som en semmeltårta men med en lös smörkräm emellan och med samma glasyr som denna. Har du stött på den nångång? Tror den kallades för apelsinkaka fast det inte var ngn kaka.
    //v

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för dina fina ord, det värmer! Jag har nog inte hört om tårtan du pratar om, men det låter väldigt gott :)

      Delete
  15. I know your grandmother loved this delicious looking cake! I certainly would, it looks amazing! I love anything orange! Happy birthday wishes to your grand mum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Yes, orange gives such a good flavor!

      Delete
    2. Men vart tog apelsinen vägen? Den finns i ingredienslistan, men inte i beskrivningen.

      Delete
  16. Jag tokgillar klassiska kakor och Ambrosia är verkligen en av dem. GOTT och grattis till mormor!

    ReplyDelete
  17. Wow 90 år! Det är krut i gamla mormor! Helt fantastiskt:) Stort grattis. Amrosiakaka har jag nog aldrig smakat, men den ser ut som om den skulle falla mig i smaken;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det är det :) Ambrosiakaka är mycket god!

      Delete
  18. Vilken nostalgikänsla du bjöd på! Min mamma bakade Ambrosiakakan då jag var liten. Hade helt glömt det tills jag för första gången återsåg den nu hos dig. Hoppas din mormor fick en bit tårta och mår bra. 90 år - Vilken härlig ålder!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vissa saker glömmer man, men det är en fin känsla när man minns dem åter :) Tack, mormor mår riktigt bra och hon hade fått mycket godsaker på födelsedagen!

      Delete