Monday, January 9, 2012

Sweet Potato Balls / Sötpotatisbollar

Sötpotatis blandad med goda kryddor som sedan formas till bollar och bakas i ugn. Visst blir det en fin färg på dem?

Sweet potatoes mixed with good spices, then formed into balls and baked in the oven. I like the color of these, don't you?



Sötpotatisbollar

1 stor eller 2 små sötpotatis, ca 700g
1 tsk spiskummin, mald
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk koriander, mald
1-2 kryddmått sambal oelek
persilja
saft av en halv citron
100g vetemjöl eller kikärtsmjöl
1 msk olivolja

Värm ugnen till 180C. Lägg sötpotatisen i mikrovågsugn för 8-10 minuter tills de är mjuka. Låt svalna lite, skala. Lägg potatis, spiskummin, vitlök, koriander, citronsaft och mjöl i en skål. Mixa tills allt är blandat. Forma till bollar och lägg på en oljad plåt, grädda i ca 10 minuter, vänd på dem och grädda ytterligare 10 minuter. Servera som sådana som snacks eller som fyllning i pitabröd.


Sweet Potato Balls

1 large or 2 small sweet potatoes, about 700g
1 tsp cumin, ground
2 cloves garlic, chopped
2 tsp coriander, ground
1-2 pinch sambal oelek
parsley
juice of half a lemon
100 g plain flour or chickpea flour
1 tbsp olive oil

Preheat oven to 180C. Microwave the sweet potato for 8-10 minutes until tender. Let cool slightly, peel. Add potatoes, cumin, garlic, coriander, lemon juice and flour in a bowl. Mix until well blended. Shape into balls and place on an oiled sheet, bake for about 10 minutes, flip them and bake for another 10 minutes. Serve on their own as a snack or as a filling in pita bread.

19 comments:

  1. Det här jag aldrig ätit, låter gott

    ReplyDelete
  2. Jag älskar sötpotatisbollar!
    Kul med ett för mig nytt recept och jag ska definitivt provlaga dessa. Kanske rullade i sesamfrön oxå...

    ReplyDelete
  3. Detta låter ju jättespännande. Och GOTT ! :-)

    ReplyDelete
  4. Jätte fin färg! Jag ska nog testa din musli istället :)

    ReplyDelete
  5. Spännande! Har precis upptäckt hur gott det är med söstpotatis ;-) Det här blir ju perfekt experimetn för mig att testa :)

    ReplyDelete
  6. The color is wonderful and they sound delicious. They would work really well with pork. I hopeyou have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  7. Så härlig färg! Har faktiskt aldrig testat detta...! Ser nästan ut som indiska batata vada (potatisbollar).

    ReplyDelete
  8. Vad spännande det låter!

    Du har en award att hämta hos mig, om du har vägen förbi min blogg.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  9. JA, verkligen fin färg, och säkert lika fin smak! NAM! Jag älskar sötpotatis ordentligt mycket, så jag kan tänka mig att de skulle passa mina smaklökar riktigt bra :)

    ReplyDelete
  10. Cupcakesfluffan: Ja, goda är de!

    Ann-Loiuse: Kul om de galler dig i smaken och ja rullade i sesamfrön låter toppen!

    Jenny: Tack :)

    Bullmamman: Hoppas du gillar muslin :)

    Therése: Lycka till :)

    Mary: Thanks! Have a nice day too!

    Amy: Tack! Batata vada har jag aldrig smakat, tror jag :)

    Malin: Tack! Oj, jag kommer på besök :) Kram

    Pam: Thanks!

    Alexandra: Tack!! Smaken är god och jag tror du skulle gilla dem!

    ReplyDelete
  11. Vilken härlig färg och vad goda de ser ut! Detta måste testas!

    ReplyDelete
  12. Ann-Sofi: Tack, hoppas du gillar dem!

    ReplyDelete
  13. Låter jättegott. Har aldrig testat sötpotatisbollar. kan tänka mig att de passar fint med den söta, milda potatisen och goda kryddor. Jag testade däremot en variant av dina morots och zucchinibollar med kikärtor. Jag råkade dock mixa smeten lite för mycket så jag kunde inte rulla bollar. Men goda blev de ändå. Fast platta :-)

    ReplyDelete
  14. Remsan: Tack! Roligt att du testat och inte är det så viktigt hur de ser ut, bara det smakar gott :)

    ReplyDelete
  15. Verkar jättegoda!
    Ska jag verkligen se till att knåpa ihop, skönt att de inte ska friteras, för det tycker jag är kletigt och bökigt.
    Har du provat sötpotatis med feta i kombination? Så gott, undrar om man kan rulla in en liten smula i mitten här....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan tänka mig att feta passar bra med sötpotatis och ja en smula av osten i dessa passar bra!

      Delete
  16. Mina blev inte alls bra : ( Slarvade med mjölmängden och var inte förtjust i smaken, kanske jag gör ett nytt försök med kikärtsmjöl..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äsch då :( Smaken är ju lite söt pga av sötpotatisen. Du kan testa att ha i lite mindre mjöl först och öka efter hand tills du har en formbar konsistens! Lycka till :)

      Delete