Friday, January 27, 2012

Sojafärs / Soy Meatloaf

Sojakross är lätt att använda och jag ville testa att laga färs av det. Lyckat och gott. Nästa gång tar jag mera ost :)

Textured Soy protein is easy to use, and I wanted to try and make a meatloaf of it. It turned out yummy, but next time I will use more cheese :)


Ostfylld Sojafärs

4 dl sojakross
3 dl vatten
1 vegetabilisk buljongtärning
2 lök
2 vitlöksklyftor
½ dl ketchup
½ dl ströbröd
1-2 ägg
1 tsk salt
1 msk soja
1 tsk basilika
1 tsk oregano
salt
riven ost enligt önskemål

Hacka lök och vitlök. Koka upp vatten, blanda i buljontärning. Blanda sojakross, vatten, lök, vitlök, ketchup, ströbröd. Låt stå i 10 minuter. Blanda resten av ingredienserna i smeten. Olja en brödform och tryck ut hälften av smeten och strö på riven ost, täck med resterande smet. Man kan även forma smeten till en färs på plåt. Grädda i ugnen i 175 °C i 45 minuter.

 
Cheese Stuffed Soy Meatloaf

4 dl textured soy protein
3 dl water
1 vegetable stock cube
2 onions
2 cloves garlic
½ dl ketchup
½ dl bread crumbs
1-2 eggs
1 tsp salt
1 tbsp soy sauce
1 tsp basil
1 tsp oregano
salt
grated cheese

Chop the onion and garlic. Boil water, add the stock cub. Mix soy, water, onion, garlic, ketchup, and bread crumbs. Let stand for 10 minutes. Mix in the remaining ingredients in the batter. Oil a bread pan and press out half the batter and sprinkle with grated cheese, cover with remaining batter. You can also shape the batter into a loaf on the baking sheet. Bake in oven at 175 °C for 45 minutes.

16 comments:

  1. wow, you've got great ingredients going on here. thanks!

    ReplyDelete
  2. This sounds really interesting. I have very few recipes that use soy protein and I love to add to my collection. This sounds great. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mary! Soy is really useful in various dishes!

      Delete
  3. Ser väldigt gott ut! Jag testade att göra linsbiffar med fetaost i, som jag inte hunnit blogga om ännu. Men jag vill försöka äta lite mer vegetariskt. Är dock inte lika lätt att få med resten av familjen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Vegetariskt är mycket gott, för det är ju inte bara sallad :) som många tänker! Kan förstå att det inte är lätt att få hela familjen intresserad :)

      Delete
  4. Jag har hört att soja och tofu är väldigt populärt i de trakterna,och att de förlänger livet.sant eller inte,men man får åtminstone bra hälsa av nyttig mat.måste nog testa ja också

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är populärt här, finns i alla möjliga variationer :) Ja, det känns att det är bra för hälsan!

      Delete
  5. Sojafärs (mince) använder vi mycket i vår familj. Snabblagat, enkelt och framför allt gott och näringsrikt! Önskar dig en trevlig helg, kram!

    ReplyDelete
  6. Wow, your vegetarian loaf looks mighty gorgeous!

    ReplyDelete
  7. Sojakross tror jag inte att jag har sett här....Hm. Bara grytbitar, färs och fileér:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Färs är säkert samma sak som kross i torkat format :)

      Delete