Det Kinesiska Nyåret firas som bäst. Det är Drakens år i år.  I den kinesiska astrologin ser man draken som en kraftfull allsmäktig kung eftersom den består av olika delar av djur som tiger, fisk, orm och örn. Här har jag skrivit mera om själva nyårsfirandet. Runt Nyår säljer affärerna mycket olika godsaker och ett av alla godsaker är olika kakor. Jag har bakat två olika kakor till festivalen, sesamkakor och ananaskakor. Receptet till sesamkakorna hittade jag här.

The Chinese New Year is celebrated at its best. It is the year of the Dragon this year. In Chinese astrology the dragon was seen as a powerful almighty king because it was made up of different parts of animals such as a tiger, fish, snake and an eagle. Here I have written more about the New Year celebrations. Around New Year's shops sell a lot of different goodies and one of the goodies are different cookies. I have baked two cookies for the festival, sesame cookies and pineapple cookies. The recipe for sesame cookies I found here.


Sesame Cookies

300 g sesampulver med socker
120 g florsocker
250 g mjöl
180 ml olivolja
0,5 tsk salt
100 g rostade sesamfrön till topping

Blanda mjöl, salt, socker och sesampulver. Häll hälften av oljan i sesamblandningen och blanda ihop. Häll resten av oljan och blanda väl. Rulla en boll och om det inte smular, är degen klar. Annars, lägg till lite olja tills bollen inte smular när du rullar den. Forma till bollar och rulla dem i sesamfrön. Grädda i 180C 10-13 minuter.


Sesame Cookies

300 g of sesame powder with sugar
120 g icing sugar
250 g flour
180 ml olive oil
0,5 tsp salt
100 g roasted sesame seeds for topping

Mix flour, salt, sugar and sesame powder. Pour half the oil in the sesame mixture and mix together. Pour the remaining oil and mix well. Roll a ball and if it does not crumble, the dough is ready. Otherwise, add a little oil until the ball does not crumble when you roll it. Shape into balls and roll them in sesame seeds. Bake at 180C 10-13 minutes.




Pineapple Cookies

pineapple filling
1 can (440 g) crushed pineapple, drain well
150 g sugar
1 tsp cinnamon
¼ tsp salt

dough
125 g butter, chopped, cold
25 g powdered sugar
1 egg yolk
150 g plain flour
25 g cornstarch

Place all the ingredients for the filing in a saucepan. Cook until caramelized, mashing pineapple gently. Transfer to a bowl and let cool. Shape into small balls and place on a parchment paper covered baking sheet.

Mix butter and powdered sugar. Add the egg yolk and mix well. Sift together flour and cornstarch. Mix into the butter mixture. Place in refrigerator for 30 minutes. Take some dough and flatten it. Place a pineapple ball in the middle and fold the dough. Place on a baking sheet. Brush with egg yolk. Bake in preheated 180 C oven for 15 minutes.


Ananas Cookies

ananasfyllning
1 burk (440 g) krossad ananas, utan vätska
150 g socker
1 tsk kanel
¼ tsk salt

deg
125 g smör, kall
25 g florsocker
1 äggula
150 g vetemjöl
25 g majsstärkelse

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Koka tills karamelliserat, mosa ananasen försiktigt. Överför i en skål och låt kallna. Forma till små bollar och lägg på ett bakplåtspappersklädd bakplåt.

Blanda smör och florsocker. Tillsätt äggula och blanda väl. Sikta samman mjöl och majsstärkelse. Rör ner i smörblandningen. Ställ degen i kylskåp för 30 minuter. Tag en degbit och platta till den. Placera en ananasboll på mitten och vik ihop degen. Placera på en bakplåt. Pensla med äggula. Grädda i förvärmd 180 C ugn i 15 minuter.