Proteinrika pannkakor att starta dagen med! Serveras med en hemmagjord bärkompott. Med detta recept deltar jag i Frukosteras tävling. 
Protein-rich pancakes to start your day with! Served with a homemade berry compote. With this recipe I'm participating in Frukostera contest.


Cottage Cheese Pancakes with Berry Compote

2 dl frozen berries
1 tsp fresh lemon juice
2 tbsp granulated sugar
1,2 dl all-purpose flour
1 ⁄ 4 tsp baking powder
1 ⁄ 8 tsp baking soda
salt
1,2 dl cottage cheese
0,6 dl milk
2 large egg whites
1 tsp canola oil

In a saucepan, combine berries, lemon juice and 1 tbsp of sugar. Bring to a boil. Simmer, stirring occasionally, until slightly thickened and syrupy, about 5 minutes. Set aside.
Meanwhile, in a bowl, whisk togheter the flour, baking powder, baking soda, remaining tbsp sugar and a pinch of salt. In another bowl whisk together the cottage cheese, milk and egg whites. Add the cottage cheese mixture to the flour and mix until fully incorporated.
Heat the oil in a skillet over medium heat. Add large spoonfuls of batter into the skillet and cook until bubbles begin to appear in the center.  Flip the pancakes and cook one minute more. Serve with berry compote.


Grynost pannkakor med bärkompott

2 dl fysta bär
1 tsk citronjuice
2 msk socker
1,2 dl mjöl
1 ⁄ 4 tsk bakpulver
1/8 tsk bikarbonat
salt
1,2 dl grynost
0,6 dl mjölk
2 äggvitor
1 tsk olja

I en kastrull, blanda bär, citronsaft och 1 msk socker. Koka upp. Låt sjuda under omrörning, tills den tjocknar och är sirapsliknande, ca 5 minuter. Ställ åt sidan.
Under tiden vispa mjöl, bakpulver, bikarbonat, återstående msk socker och en nypa salt. I en annan skål vispa samman färskost, mjölk och äggvita. Rör ihop de två blandningarna och tills allt är blandat.
Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg stora skedar av smeten i stekpannan och stek tills det formas bubblor i mitten av pannkakan. Vänd pannkakorna och stek ytterligare en minut. Servera med bärkompott.