Smulrutor med rabarber. Ett bakverk som med fördel äts med vaniljsås eller vaniljglass. Smakfullt och gott!

Crumb squares with rhubarb. A pastry that is best eaten with custard or vanilla ice cream. Tasty and delicious!


Rabarber Smulrutor


3 dl plain flour

1 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

140 g butter, cold 

1 small egg yolk


rhubarb compote or curd


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a 20 cm x 20 cm square baking pan with parchment paper. In a bowl stir together the flour, sugar and baking powder. 

Add the butter and egg yolk and stir until the mixture is crumbly and resembles wet sand. Press about 2/3 of the mixture into the bottom of the prepared pan. Top with the rhubarb. Crumble the remaining dough over it. Bake in the oven for about 30 minutes or until the crumble layer starting to turn golden. Allow to cool to room temperature.



Rhubarb Crumb Squares


3 dl vetemjöl

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

140 g smör, kallt

1 liten äggula


rabarberkompott eller -curd


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 cm x 20 cm fyrkantig bakform med bakplåtspapper. I en skål rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret och äggulan och rör tills blandningen är smulig och liknar våt sand. Tryck ut cirka 2/3 av blandningen i botten av den förberedda bakformen. Lägg rabarbern ovanpå. Smula resten av degen över. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills smullagret börjar bli gyllene. Låt svalna till rumstemperatur.