Jag har nog bakat något liknande tidigare, men jag gillar verkligen kakor med citron och färskostfyllning. Vill man kan man även blanda i citronzest i smeten. Citron är fräscht och smultopping på bakverk ger det där lilla extra. 

I've probably baked something similar before, but I really like cakes with lemon and cream cheese filling. If you want, you can also mix in lemon zest in the batter. Lemon is fresh and crumb topping on baked goods gives it that little something extra.


Lemon Cream Cheese Cake


65 g butter, cold

2 1/4 dl flour

1 dl sugar

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

1 small egg

0.5 dl yogurt

0.5 tsp vanilla extract


Filling:

100 g cream cheese

2 tbsp sugar

1 small egg

1 dl lemon curd


Preheat the oven to 175 C. Line an small springform with parchment paper. In a bowl crumb together the butter, the flour and sugar. Measure 1 dl of the mixture, and set aside. 

Add the baking powder, salt, egg, yogurt and vanilla and mix until just combined. 

To make the filling, stir together all the ingredients. Spread the cake batter evenly in the prepared pan. Pour the cream cheese mixture over the cake batter, being careful to leave a margin of 1 cm of cake batter uncovered around the edges. Sprinkle the remaining crumbs over the filling. Bake for 45-50 minutes, or until light golden brown on top, and a toothpick inserted in the center comes out clean. Let cool in the pan.



Citron Färskostkaka


65 g smör, kallt

2 1/4 dl vetemjöl

1 dl socker

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

1 litet ägg

0,5 dl yoghurt

0,5 tsk vaniljextrakt


Fyllning:

100 g färskost

2 msk socker

1 litet ägg

1 dl lemon curd


Värm ugnen till 175 C. Klä en liten springform med bakplåtspapper. Smula ihop smör, mjöl och socker i en skål. Mät upp 1 dl av blandningen, och ställ åt sidan. 

I resterande blandning tillsätt bakpulver, salt, ägg, yoghurt och vanilj och blanda. För att göra fyllningen, rör ihop alla ingredienser. Fördela kaksmeten jämnt i den förberedda formen. Häll färskostblandningen över kaksmeten, var noga med att lämna en marginal på 1 cm utan fyllning från kanterna. Strö resterande smulor över fyllningen. Grädda i 45-50 minuter, eller tills den är ljust gyllenbrun ovanpå, och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren. Låt svalna i formen.