Lemon Cream Cheese Cake
65 g butter, cold
2 1/4 dl flour
1 dl sugar
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
1 small egg
0.5 dl yogurt
0.5 tsp vanilla extract
Filling:
100 g cream cheese
2 tbsp sugar
1 small egg
1 dl lemon curd
Preheat the oven to 175 C. Line an small springform with parchment paper. In a bowl crumb together the butter, the flour and sugar. Measure 1 dl of the mixture, and set aside.
Add the baking powder, salt, egg, yogurt and vanilla and mix until just combined.
To make the filling, stir together all the ingredients. Spread the cake batter evenly in the prepared pan. Pour the cream cheese mixture over the cake batter, being careful to leave a margin of 1 cm of cake batter uncovered around the edges. Sprinkle the remaining crumbs over the filling. Bake for 45-50 minutes, or until light golden brown on top, and a toothpick inserted in the center comes out clean. Let cool in the pan.
Citron Färskostkaka
65 g smör, kallt
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 litet ägg
0,5 dl yoghurt
0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning:
100 g färskost
2 msk socker
1 litet ägg
1 dl lemon curd
Värm ugnen till 175 C. Klä en liten springform med bakplåtspapper. Smula ihop smör, mjöl och socker i en skål. Mät upp 1 dl av blandningen, och ställ åt sidan.
I resterande blandning tillsätt bakpulver, salt, ägg, yoghurt och vanilj och blanda. För att göra fyllningen, rör ihop alla ingredienser. Fördela kaksmeten jämnt i den förberedda formen. Häll färskostblandningen över kaksmeten, var noga med att lämna en marginal på 1 cm utan fyllning från kanterna. Strö resterande smulor över fyllningen. Grädda i 45-50 minuter, eller tills den är ljust gyllenbrun ovanpå, och en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren. Låt svalna i formen.
4 Comments
Den ser väldigt smarrig ut!
ReplyDeleteTack Erika!
DeleteMums så gott❤️
ReplyDeleteTack Jael!
Delete