Chocolate Fudge Cake
Cake:
75 g butter, soft
1 1/4 dl granulated sugar
1 large egg
3/4 dl all-purpose flour
3/4 dl cocoa powder
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl sour cream
Frosting:
1 1/4 dl heavy cream
1 1/4 dl chocolate, chopped
0.5 dl icing sugar
3 tbsp cocoa powder
Heat the oven to 175 C degrees. Line a 20 cm x 15 cm baking dish with parchment paper.
In a bowl stir the butter and sugar until fluffy. Add the egg, stir well. Then stir in the dry ingredients and the sour cream.
Scoop the batter into the prepared dish. Bake for 20-25 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean, with moist crumbs. Let the cake cool.
Frosting, heat the cream in a pan over low heat. Once steaming add the chocolate. Let sit for 5 minutes, or until all the chocolate is melted. Add the icing sugar and cocoa and stir until smooth. Spread the frosting over the cake. Put the cake in the refrigerator for about 2 hours or overnight. Store cake in refrigerator.
Choklad Fudgekaka
Kaka:
75 g smör, mjukt
1 1/4 dl strösocker
1 stort ägg
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl kakaopulver
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl gräddfil
Glasyr:
1 1/4 dl grädde
1 1/4 dl choklad, hackad
0,5 dl florsocker
3 msk kakaopulver
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.
I en skål blanda smör och socker tills det är fluffigt. Tillsätt ägget, rör om väl. Rör sedan ner de torra ingredienserna och gräddfilen.
Häll smeten i den förberedda bakformen. Grädda i 20-25 minuter, tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, med fuktiga smulor. Låt kakan svalna.
Frostingen, värm grädden i en kastrull på låg värme. När grädden ångar tillsätt chokladen. Låt stå i 5 minuter, eller tills all choklad har smält. Tillsätt florsocker och kakao och rör till en slät smet. Bred frostingen över kakan. Ställ kakan i kylen i ca 2 timmar eller över natten. Förvara kakan i kylskåp.



2 Comments
Åh! Den där vill man ju sätta tänderna i!
ReplyDeleteJa, den är riktigt GOD :)
Delete