Syrliga bär möter söt kolasås i denna kaka/paj. Så god och jag gillar verkligen de syrliga bären. Det går förstås att använda andra bär också, ta dem du gillar. Kokossocker passar bra i denna kaka, men har man inte det så tar man vitt socker eller ljust farinsocker. Ha en fin dag!

Tart berries meet sweet caramel sauce in this cake/pie. So good and I really like the tart berries. It is of course possible to use other berries as well, take the ones you like. Coconut sugar works well in this cake, but if you don't have it, you can use white sugar or light brown sugar. Have a nice day!


Caramel Red Currant Crumble Cake


3/4 dl coconut sugar

2.5 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

75 g cold butter, cut into small dice

0.5 small egg

0.5 tsp vanilla extract


caramel sauce, thick

red currants, if frozen add some maizena

(blueberries)


Preheat oven to 175 C degrees, and line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper.

In a bowl, prepare the crumble mixture by stirring together the coconut sugar, flour, and baking powder. Then add the butter and mix to a crumbly mixture. Add the egg and the vanilla extract into the crumble dough. Press 3/4 of the mixture onto the bottom of the prepared pan. Spread a thin layer of caramel sauce on the crust. Top with currants and then scatter the remaining 1/4 of the crumb mixture over the top. Bake for approximately 30 minutes, or until the top is golden brown, Let the bars cool completely in the pan before cutting them.



Kolasås Vinbärssmulkaka


3/4 dl kokossocker

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

75 g kallt smör, skuren i små tärningar

0,5 litet ägg

0,5 tsk vaniljextrakt


kolasås, tjock

röda vinbär, om frysta tillsätt lite maizena

(blåbär)


Värm ugnen till 175 grader C och klä en bakform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper.

Förbered smulblandningen i en skål genom att röra ihop kokossockret, mjölet och bakpulvret. Tillsätt sedan smöret och blanda till en smulig blandning. Tillsätt ägget och vaniljextraktet i smuldegen. Tryck ut 3/4 av blandningen på botten av den förberedda bakformen. Bred ut ett tunt lager kolasås på botten. Toppa med bär enoch strö sedan ut resterande 1/4 av smulblandningen över toppen. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun. Låt svalna helt i formen innan du skär dem i bitar.