Rabarber, hur gott? Denna kaka är enkel att baka och smakar så gott av syrlig rabarber. Servera den gärna med vaniljglass eller med vaniljsås. Pricken på i:et är smulet som har smak av mandel och kanel. 

Rhubarb, how delicious? This cake is easy to bake and tastes so good of tart rhubarb. Serve it with vanilla ice cream or with custard. The icing on the cake is the crumbs that has the taste of almonds and cinnamon.


Rhubarb Crumble Cake


Crumble:

30 g butter, cold

2 tbsp light brown sugar

2 tbsp plain flour

2 tbsp rolled oats

1 tbsp almond meal

0.5 tsp ground cinnamon


Cake:

70 g butter, softened

1 1/4 dl caster sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla extract

1 3/4 dl plain flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl buttermilk

1 small rhubarb, trimmed, chopped into 1 cm pieces


To make crumble topping, mix all ingredients in a bowl into crumbs. Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the dry ingredients and buttermilk to a smooth batter. Spoon the batter into a small springform pan lined with parchment paper. Sprinkle with rhubarb and then top with the crumble topping. Bake for about 40 minutes. Let the cake cool in the pan.



Rabarber Smulkaka


Smuldeg:

30 g smör, kallt

2 msk ljust farinsocker

2 msk vetemjöl

2 msk havregryn

1 msk mandelmjöl

0,5 tsk mald kanel


Kaka:

70 g smör, mjukt

1 1/4 dl strösocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

1 3/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl kärnmjölk

1 liten rabarber, putsad, skuren i 1 cm bitar


Börja med att blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en skål. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och kärnmjölken och blanda till en slät smet. Häll smeten i en liten springform klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarber och toppa sedan med smuldegen. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.