SÃ¥ blev det ett nytt Ã¥r igen, tiden gÃ¥r fort. Den här kakan bakade jag under julhelgen och jag hade helt glömt bort hur god en dadelkaka faktiskt är. Saftig och den fÃ¥r en sÃ¥ god kolasmak av dadlarna. Har du testat?

We have a new year again, time goes fast. I baked this cake during the Christmas weekend and I had completely forgotten how good a date cake actually is. Moist and it gets such a good caramel taste from the dates. Have you tried?


Dadelkaka


250 g dadlar

2 dl kaffe

1 dl strösocker

1 dl ljust farinsocker

200 g smör

2 ägg

3,5 dl vetemjöl

2 tsk pepparkakskrydda

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver 


Sätt ugnen pÃ¥ 175 grader. Lägg urkärnade dadlar, socker och vatten i en kastrull. LÃ¥t de koka ihop tills dadlarna har kokat sönder och allt är en tjock massa. Mixa blandningen slät. Ta av kastrullen frÃ¥n värmen och lÃ¥t det svalna lite. Lägg smöret i dadelmassan och lÃ¥t det smälta. Rör ihop äggen och häll ner de i kastrullen. Rör samman alla torra ingredienser och rör sedan ner även de i kastrullen. Smörj och mjöla  en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 min.



Date Cake


250 g dates

2 dl coffee

1 dl caster sugar

1 dl light brown sugar

200 g butter

2 eggs

3.5 dl wheat flour

2 tsp gingerbread spice

1 tsp bicarbonate

1 tsp baking powder


Set the oven to 175 C degrees. Put pitted dates, sugar and water in a saucepan. Let them cook together until the dates have boiled and everything is a thick mixture. Mix the mixture smooth. Remove the pan from the heat and allow to cool slightly. Put the butter in the date mixture and let it melt. Stir the eggs together and pour them into the saucepan. Stir together all the dry ingredients and then stir them into the saucepan as well. Grease and flour a sponge cake tin. Pour in the batter and bake in the middle of the oven for about 45-50 min.