Du kanske minns att jag bakade en kaka med ricotta och rom för en tid sedan. Den är en av de godaste kakorna jag bakat så denna gång testade jag att baka en version med choklad som också blev otroligt god. Konsistensen på kakan blir så len och saftig. 

You may remember that I baked a cake with ricotta and rum recently. It's one of the yummiest cakes I have baked so this time I tried to bake a version with chocolate that also turned out incredibly good. The consistency of the cake becomes so tender and moist.



Ricotta Chokladkaka

85 g smör, mjukt
100 g ricotta
1 1/4 dl socker
1 stort ägg
1 dl mjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, hackad

Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en liten kakform. I en skål  blanda ihop smör och socker. Tillsätt ricotta och blanda tills fluffigt. Tillsätt ägget och rör om. Rör sedan in mjöl, kakaopulver, bakpulver och choklad. Häll smeten i kakformen och grädda i ca 25 minuter. Låt kakan svalna i formen. 



Ricotta Chocolate Bundt Cake 

85 g butter, soft
100 g ricotta
1 1/4 dl sugar
1 large egg
1 dl wheat flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
50 g chopped dark chocolate

Preheat the oven to 175 C. Grease and flour a small bundt cake pan and set aside. In a bowl, stir together butter and sugar. Add the ricotta and mix until fluffy. Add the egg and stir well. Then stir in the flour, cocoa, baking powder and chocolate. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for about 25 minutes. Let the cake cool in the pan.