Moong Dal Tadka är en Indisk maträtt, som vanligen äts med ris eller med bröd. Konsistensen i sig är lös, nästan som soppa, men man kan använda mindre vatten för en mera såsaktig variant. Jag använde ca 5 dl vatten, men det är möjligt att använda lite mera eller lite mindre. En smaksak.
Moong Dal Tadka is an Indian dish, usually eaten with rice or with bread. The texture itself is loose, almost as soup, but you can use less water to get a more sauce-like dish. I used about 5 dl of water, but it's possible to use a little more or a little less water. It's a matter of taste.
Moong Dal Tadka
2 dl moong dal (yellow split lentil)
4-5 dl water
1/4 tsp turmeric powder
salt
2 tbsp coconut oil
1 tsp cumin seeds
1 onion, chopped
2 garlic cloves, crushed
1 tomato, diced
0,5 tsp ginger, grated
0,5 tsp red chilli paste or after taste
Wash moong dal in water. Soak it in water for 30 minutes.
Once the lentils are soaked, pour off the water. Put the lentils in a saucepan
with water, turmeric an salt. Boil the lentils on low heat until they are soft.
You know they are ready when they mash easily.
Heat coconut oil in a skillet. Add cumin seeds, when they
begin to crackle, add onion, garlic, tomato, ginger and chili. Sauté for one
minute.
Take it away from the heat and pour it over cooked dal.
Taste for salt and add more if required.
Moong Dal Tadka
2 dl moog dal (gula linser)
4-5 dl vatten
1/4 tsk gurkmejapulver
salt
2 msk kokosolja
1 tsk kumminfrön
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tomat, tärnad
0,5 tsk ingefära, riven
0,5 tsk röd chilipasta eller efter smak
Tvätta moong dal i vatten och blötlägg sedan för 30 minuter.
Häll av vattnet. Sätt linser i en kastrull med vatten, gurkmeja ett salt. Koka
linserna på svag värme tills de är mjuka. Du vet att de är redo när de mosar
lätt.
Värm kokosolja i en stekpanna. Lägg i kummin, när de börjar
spraka, blanda i lök, vitlök, tomat, ingefära och chili. Fräs för en minut. Ta
bort från värmen och blanda med linserna. Smaka av och tillsätt ev. salt.
9 Comments
Riktigt gott ihop med naan eller chapati att skopa upp grytan med!
ReplyDeleteJa, precis så :)
DeleteVilket spännande recept! Låter mycket gott!
ReplyDeleteTack Erika! Den blev mycket god.
DeleteSå gott, brukar vi göra ofta men har ett annat Gujaratiord för rätten :) Kram!
ReplyDeleteJa, visst är det gott. Kul att höra ett annat ord för rätten också. Kram!
DeleteVad gott det ser ut, färgglatt och fint!
ReplyDeleteSpännande, och vilka fina bilder! Jag har precis köpt mungbönor och har på min lista att göra daal, så det här receptet kom precis i rätt tid! Ha det gott! Kram!
ReplyDeleteTack Kjersti! Kul om jag kan inspirera, kram!
Delete