Dessa raw bakverk är väldigt goda och mättande. Och dessutom får du i dig en hel del nyttiga fetter. Denna gång gjorde jag små kakor, men man kan om man vill göra en större kaka också. Kom då ihåg att använda en form med löstagbar kant. En passande dessert till midsommarfirandet.

Raw cakes are really good and filling. And you're getting a lot of beneficial fats, that your body needs. This time, I made small cakes, but you can if you want make one big cake as well. If you do, remember to use a springform. A cake that would be great to serve for Midsummer.



Raw Blueberry Cardamom Cheesecakes
makes 10 small

crust
2 dl almonds
2 tbsp cacao
3 Medjool dates, pitted
pinch of salt
water

filling
4 dl cashews, soaked and drained
1 dl water
1 dl coconut oil
4 tbsp date syrup
1 tsp vanilla
0,5 tsp cardamom
2 dl blueberries, fresh or if frozen, thawed

For the crust, mix the almonds and cacao in a food processor until crumbly. Add the dates, salt and process again. Add water to get a sticky mixture. Divide into ten pieces and press down in the bottom of small steady muffin cups or silicon molds. Put in the fridge.

For the filling blend everything in a blender until smooth. Pour the filling onto the crusts and put in the freezer for a couple of hours or overnight. Remove from the freezer 30 minutes before serving.


Raw Blåbär Kardemumma Cheesecakes
10 st små

botten
2 dl mandel
2 msk kakao
3 Medjool dadlar, urkärnade
nypa salt
vatten

fyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda och avrunna
1 dl vatten
1 dl kokosolja
4 msk dadelsirap
1 tsk vanilj
0,5 tsk kardemumma
2 dl blåbär, färska eller om de är frysta, tinade

För botten, blanda mandel och kakao i en matberedare tills smuligt. Lägg till dadlar, salt och mixa igen. Tillsätt vatten för att få en klibbig blandning. Dela i 10 bitar och tryck ner i botten på små stadiga muffinsformar/ silikonformar. Ställ i kylen.

För fyllningen blanda allt i en mixer tills slät. Häll fyllningen på kakbotten och ställ i frysen för några timmar eller övernatten. Ta fram från frysen 30 minuter innan servering.