Memma hör till påsk, men det är inget man kan köpa här i Amsterdam. Vanligen innehåller memma rågmalt, men det hittar jag inte heller här, så jag gjorde den på endast rågmjöl. Memma äts vanligen med mjölk/grädde och socker. Har du smakat på memma?

Mämmi is a traditional Easter dessert in Finland! It's nothing you can buy here in Amsterdam. Usually, mämmi contains of rye malt, but I can not find that here either, so I did it on only rye flour. Mämmi is usually eaten with milk / cream and sugar. Have you tried mämmi?


Memma

5 dl water
0,5 dl date syrup or syrup
1/4 tsk salt
1 1/4 dl rye flour
zest of 1 orange

Put water, syrup and salt in a pan and bring to a boil. Whisk in 0,5 dl of the rye flour and turn off the heat. Let it cool for 15 minutes and then whisk in the rest of the flour together with the orange zest. Pour the batter into a aluminum dish and bake in 135 C for 3h.


Memma

5 dl vatten
0,5 dl dadelsirap eller sirap
1/4 tsk salt
1 1/4 dl rågmjöl
skal av 1 apelsin

Sätt vatten, sirap och salt i en kastrull och koka upp. Vispa i 0,5 dl av rågmjölet och stäng av värmen. Låt den svalna i 15 minuter och sedan vispa i resten av mjölet tillsammans med apelsinskalet. Häll smeten i en aluminiumform och grädda i 135 C i 3 timmar.