I like moist carrot cakes and when I saw that Erika had this recipe on the blog, I wanted to bake it. I want my carrot cake to be moist, a little more compact, yet airy, if you know what I mean :) And that was precisely what Erika's (or her mother-in-law had baked) looked like.
Morotskaka
24 st
200 g smör, smält
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk salt
300 g morötter, fint rivna
Glasyr:
150 g mjukt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk pressad citronsaft
Värm ugnen till 175 C grader. Smält smöret och låt det
svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner
dem i smeten tillsammans med smöret. Rör til sist ner de rivna morötterna. Bred
ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Grädda i
nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna.
Glasyr: Vispa smöret tillsammans med de andra
ingredienserna. Bred glasyren på kakan. Skär kakan i rutor.
Carrot Cake
24 pc
200g butter, melted
4 eggs
4 dl sugar
5 dl flour
2,5 tsp baking powder
1,5 tsp ground cinnamon
1 tsp ground cardamom
0,5 tsp ground ginger
0,5 tsp salt
300g carrots, finely grated
glaze:
150 g soft butter
200 g cream cheese
3 dl powdered sugar
2 tsp vanilla
2 tbsp lemon juice
Preheat oven to 175 C degrees. Melt the butter and let it
cool. Beat eggs and sugar until fluffy. Mix the dry ingredients and stir them
into the mixture along with the butter. Add the grated carrots and stir. Spread
batter in a baking pan lined with parchment paper, about 25 x 35 cm. Bake in
the lower part of the oven about 45 minutes. Allow to cool.
Glaze: Beat butter together with the other ingredients.
Spread the icing on the cake. Cut the cake into squares.
8 Comments
Hej! Jag har lånat en bild och ett recept för dig men länkat till dig så klart! Varm kram!
ReplyDeleteHej! Ja, det är okej! Och stort tack för de fina orden du skriver. Jag blir helt rörd, stor kram!!
DeleteMen SÅ roligt att du testat "mitt" recept. Och tack för att du länkade, gulliga du!
ReplyDeleteTack för ett mycket gott recept!
DeleteVilken fin version av morotskaka,mums:)
ReplyDeleteMycket god :)
DeleteGahhhh Katarina vad det ser gott ut : ) kram Sofia
ReplyDeleteTack Sofia :) Kram
Delete