I början av året deltog jag i en recepttävling i den finska tidningen Pirkka. Och vet ni vad, jag vann :) Det känns väldig kul och nu finns receptet i tidningen. Jag vill gärna dela med mig av receptet till er också. Kanske något till påsk?

Early this year I attended a recipe contest in the Finnish magazine Pirkka. And you know what, I won :) It feels mighty fun and now the recipe can be found in the magazine. I'd love to share the recipe with you too. Maybe something for Easter?



Söta Citronrutor

120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

1 burk sötad kondenserad mjölk
3/4 dl citronsaft
2-3 tsk citronskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.

Sweet Lemon Squares

120 g butter, soft
1,5 dl brown sugar
2,5 dl rolled oats
2 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

1 can sweetened condensed milk
3/4 dl lemon juice
2-3 tsp lemon zest

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined  20 x 20 cm baking pan.

Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.